Ню Йорк Таймс - сградаРепортерско разследване на „Ню Йорк Таймс“ в девет европейски държави разкрива “система за източване на европейски субсидии, която е умишлено непрозрачна, грубо подкопава екологичните цели на ЕС и е деформирана от корупция и своеволия“. Данни от извършеното в продължение на няколко месеца проучване бяха разпространени от медиите в Брюксел, в момент, когато там се работи по бъдещото подпомагане на държавите в ЕС.

На тази тема е посветена и обширна публикация на „Дойче веле”. В нея се посочва между другото, че парите за земеделие са най-голямото перо от разходите на ЕС. Отделените за тази цел средства възлизат на общо 36 процента от бюджета на съюза за 2019 година, или 58.4 милиарда евро. В репортерското проучване се припомня, че целта на тези милиарди субсидии за земеделските стопанства са предназначени да подкрепят земеделските производители на целия континент и да се съхранят селските общности. Но в Унгария и голяма част от Централна и Източна Европа по-голямата част отива в няколко мощни и свързани с властта олигарси, се казва в разследването.

Припомня се, че премиерът на Чешката република Андрей Бабиш само миналата година е осигурил “десетки милиони долари субсидии, голяма част от които са потънали в мафиотски сделки за земя в Словакия и България”, пише американското издание. В Чехия най-големият получател на субсидии е премиерът Андрей Бабиш, който е милиардер–земевладелец, уточнява „Дойче веле“. Разследването на водещият американски вестник показва, че фирмите на Бабиш в Чехия са прибрали поне 42 млн. долара земеделски субсидии през 2018 г. „Ню Йорк таймс“ посочва конкретни примери на злоупотреби със земеделските фондове в Унгария и Чехия и връзката на земеделските олигарси с управляващите кръгове и най-вече с премиерите на двете страни.

Описва се и ситуацията в България, където според вестника субсидиите са се превърнали в благосъстояние за земеделския елит. “Българската академия на науките установи, че 75 процента от основния вид европейски селскостопански субсидии в страната се оказват в ръцете на около 100 компании. Тази пролет властите извършиха разследвания в цялата страна, които разкриха корупционни връзки между държавни служители и земеделски бизнесмени. Един от най-големите производители на брашно беше обвинен в измама във връзка със субсидиите и го очаква съдебен процес“, се посочва още в статията на „Ню Йорк таймс“.

„Програмата на Европа за земеделието, система, която играе важна роля за формирането на Европейския съюз, сега се използва от същите антидемократични сили, които заплашват блока отвътре. Това е така, защото правителствата в Централна и Източна Европа, някои ръководени от популисти, имат голяма роля в разпределението на субсидиите, финансирани от данъкоплатците в цяла Европа, въпреки че цялата система е обвита в тайнственост“, отбелязва „Ню Йорк таймс“. Според авторите на изследването европейският механизъм в Брюксел позволява тази груба корупция, тъй като действията срещу нея биха означавали промяна на модела, който помага да се държи крехкият съюз. Европейските лидери не са съгласни с много неща, но всички разчитат на щедри субсидии и широка дискретност при харченето им. Съпротивата срещу тази система за овладяване на злоупотребите в по-новите държави-членки би нарушило политическите и икономическите блага на целия континент“, се изтъква в статията.

Европейската комисия се защити от твърденията в разследването, че значителен дял от земеделските субсидии в ЕС отива в джобовете на политиците и местните силни на деня, особено в Централна и Източна Европа, предаде ДПА. Еврокомисията определи написаното в американския вестник като прекалено и заяви, че прави всичко по силите си, за да се бори с измамите.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми