АЕЦ БеленеНа 31 октомври изтича срокът, който парламентът даде на енергийния министър Теменужка Петкова да разработи процедурата за избор на стратегически инвеститор на АЕЦ „Белене“. Тя трябва да предложи и възможности за структурирането на проекта.

В решението на Народното събрание от началото юни е записано, че трябва да се търси възможност за изграждане на АЕЦ „Белене“ съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип и без предоставяне на държавна гаранция, припомня националното радио.

До момента Теменужка Петкова не е обявила начина, по който ще се търси кой да построи съоръжението. Наскоро,при посещението си в Москва тя потвърди, че до края на годината ще бъде обявен търг за избор на инвеститор за централата.

Според Антон Иванов от Българския енергиен и минен форум обявяването на търг на този етап е неприложимо: „Защото, за да се обяви търг, трябва да има изключително ясна рамка за търгувания обект, а за момента ние нямаме ясна рамка. Смятам, че това ще бъде една по-скоро многостъпкова процедура, която ще върви през искане на писма за намерения, след това формиране на преговорен екип. който да води преговори с инвеститори, които са проявили интерес, и формиране най-накрая на предложения, които да бъдат остойностявани.“

Анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Руслан Стефанов смята, че това решение на парламента има основно политически смисъл. Повечето сериозни инвеститори вече обявиха, че централата може да бъде построена само с държавни гаранции, каквито ние не предвиждаме да дадем, каза той. „Това наистина го лишава от реално някакъв друг смисъл, освен този политически, т.е. това да е една дъвка, която да продължим да си говорим за нея… Всички сериозни инвеститори, включително руските и китайските инвеститори, които бяха обявени като най-сериозни, обявиха, че този начин, този модел просто няма как да сработи“, добави Руслан Стефанов.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми