Васил БожковФактите са добре известни и широко популяризирани. Спецпрокуратурата повдигна седем обвинения на собственика на „Нове холдинг“ Васил Божков, за когото има изготвена европейска заповед за арест. Бизнесменът бе обявен за международно издирване, а според все още неофициални данни олигархът е задържан в Обединените арабски емирства, съобщи главният прокурор Иван Гешев. Божков е обвинен задочно в ръководство на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, както и за подбудителство към престъпление по служба.

Гешев обясни, че Божков дължи общо над 559 милиона за една година от несъбрани данъци за всичките лотарийни игри негова собственост. Междувременно спецполицаи претърсиха офиса на компанията на Божков – „Нове холдинг“ и негови жилища. Съобщено бе, че тези акции са част от досъдебно производство срещу собственика на „Национална лотария“, водено от ДАНС под надзора на Специализираната прокуратура.

„Аз съм сигурен, че наблюдаващите прокурори, след като съберат набора от доказателства за изготвяне на обвинителен акт, ще изправят и г-н Божков пред българския съд. Ще положим всички необходими усилия той да бъде доведен и изправен пред българския съд, което правим и за всички други обвиняеми. Това е поредният български олигарх, който бяга от България“, коментира Гешев.

Показната акция и повдигнатите обвинения целят принудително да бъде отнет законен бизнес, се казва в изявление на „Нове холдинг“. „Държавният апарат работи срещу собствените си закони, в опит да унищожи частен бизнес и футболен клуб „Левски“, който е финансиран от Божков”, пише в позицията на холдинга.

Премиерът Бойко Борисов отрече с предложените промени в Закона за хазарта държавата да се готви за национализация на хазартния бизнес или да се цели прехвърлянето му на друг играч в бизнеса.

Драматичният пореден скандал в държавата тръгна, след като лидерът на НФСБ Валери Симеонов внесе в парламента закон за одържавяване и национализация на хазарта, който вече бързо мина на първо четене.

Хазартът не влиза в списъка на обектите, върху които може да се налага държавен монопол, посочват някои експерти. Според тях одържавяването на хазарта би било нарушение на Конституцията и не би трябвало да мине в Конституционния съд. „Държавата не може да си позволи да одържави хазарта. Много моля законодателят да не тръгва да нарушава конституцията.“ коментира проф. Огнян Герджиков и прогнозира, че ако това се случи, Конституционният съд ще го блокира.

Не е ясно как ще се развие завихрилата се точно сега „хазартна драма” с олигархичен мащаб. Но факт е, че с оповестеното вероятно задържане на Божков в Обединените арабски емирства тя ще се насочи в посока предстояща, макар и не бърза екстрадиция, следвана от съдебен процес с противопоставящи се силни юридически екипи. Дано по пътя на установяването на законността и защитата на държавния интерес структурите на властта не загърбят и други остри проблеми – водоснабдяването на Перник и изобщо кризата в сектора, скандала с вноса на боклуци и горенето им в частни електроцентрали, които опасно замърсяват въздуха, пък и други остри явления в страната, сред които и припламващите сериозни искри между институциите.

Но в случая с т.н. „игри на щастието” е време наистина овластените хора в държавата да престанат да си затварят очите пред масираната реклама на хазарта, особено в избрани електронни медии. Защото не е редно на гражданите и особено на податливите на внушения младежи да се натрапва, че пътят към успеха и благополучието минава през търкането на талони и хипотетичната печалба от тях. Редно ли е също лотарийни билети да се продават в бакалии, книжарници, павилиони, в държавните пощи? Всичко това води до деградация в ценностната скала на обществото и до обезценяване на истинските стойности в живота, включително и полагането на труд и обучение като сигурна предпоставка за успех.

И накрая едно необходимо уточнение. Наистина в свободните общества всеки е в правото да се стреми към щастие и избира своя път до него. Но практиката в цивилизованите държави, законодателната и изпълнителната власти не допускат хазартът да е толкова леснодостъпен и толкова масово рекламиран, колкото е у нас. Все пак България не трябва де се превръща в казино, а от това олигарсите да трупат милиарди, а частните телевизии – милиони. От друга страна обаче, законите трябва да се спазват стриктно и от бизнеса, и от държавата. И се изключат всякакви съмнения в пристрастност, а защитават само и единствено интересите на раздираното и без друго от противоречия българско общество.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми