Ким Чон ЯнРусия загуби битката в Интерпол. Международната организация на криминалната полиция избра южнокореец за нов ръководител на организацията – на фона на натиска от западните страни да не бъде избиран руският кандидат Александър Прокопчук.

Кандидатът на Южна Корея Ким Чон Ян беше избран за глава на Интерпол, предаде ТАСС. Изборът беше направен в Дубай. Мандатът на южнокорееца ще е за две години. На практика той ще завърши мандата на предишния шеф на Интерпол Мън Хунвей. Той подаде оставка през октомври, след като бе арестуван в Китай заради подозрения в корупция.

Истински скандал се разрази заради около кандидата на Русия. Писмото на американски сенатори, призоваващи да не се допусне избирането на руския кандидат Александър Прокопчук за шеф на Интерпол, е нагледен пример за натиск и намеса в избори. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков преди решителния вот.

САЩ и други страни не искаха руснака за шеф на Интерпол, защото по този начин според тях Русия е щяла да насочи мерника към критиците на президента Владимир Путин, предаде Би Би Си. Русия определи кампанията срещу Прокопчук като явно дискредитиране на неговата кандидатура. Интерпол е организация, която обединява полицейските сили на 194 държави, които си споделят разузнавателни данни и си помагат за издирвани хора или изчезнали лица.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми