парламентарна залаЛюбомир Михайлов

Пандемията от коронавируса и предизвиканата от нея икономическа и социална криза още не е приключила и според прогнозите на учени може да продължи до две години. Очевидно негативното отражението на Covid-19 ще налага съществени промени в живота на хората, в управлението на икономиката. Всичко ще бъде различно. Затова е разбираемо, че различната от преди епидемията ситуация ще предизвиква спорове по кой начин най-добре трябва да се адаптираме към наложителните промени.

През последните дни у нас особено актуален стана спорът за промяната в данъчната политика, чрез която да се стимулират различните области на икономиката и съответно да се гарантира работа и препитание за хората. Ето защо логично отново на дневен ред излезе актуалният отдавна въпрос за ролята на експертите при предприемането на важни инициативи в една или друга област на държавата и обществото. Това сега е особено необходимо, защото България, както и другите засегнати от епидемията страни, се намира в ситуация с много въпросителни и неизвестни, чиято сложност повече от всякога изисква експертизата и мненията на специалистите, за което от години призовава НИ Единение.

В парламентарната комисия по бюджета на първо четене бе одобрено инициираното лично от премиера предложение ДДС в ресторантьорството и хотелиерството да се намали от 20 на 9 процента, след като то преди това не бе прието в комисията по правните въпроси. Новата мярка е временна, като тя трябва да започне да действа от 1 юли и да остане в сила до края на 2021г. Управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се обединиха около нея, като я представиха като начин за преодоляване на част от негативните икономически последици, причинени от епидемията от коронавируса. Прието бе и намаляване на ДДС с 9 процента за книгите. Законопроектът бе подкрепен с 107 гласа „за“, „против“ – 1 и „въздържали се“ – 68. Очевидно приемането от парламента на законопроекта, предвиждащ рязкото намаление на ДДС за хотелиери, ресторантьори и книгоиздатели е въпрос само на време и процедура.

Не бе прието предложението на БСП за намаляването на ДДС за лекарствата и на ДПС – за сваляне на ставката за детските храни и памперси за бебетата. Без одобрение остана и законопроектът на „Воля“ за намаляване на данъка за спортните зали и фитнесите. От своя страна пък профсъюзите категорично се обявиха за намаляване на ДДС за всички фирми и компании.

Спорове около това предложение на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ се разразиха дори в кабинета между премиера и финансовия министър, което е необичайно за управлението на ГЕРБ, като Владислав Горанов дори спомена, че ще подаде оставка. Съпротивата му бе обоснована с аргумента, че ако за посочените сектори в икономиката се намали ДДС, това ще означава, че за да се върже бюджета на държавата, в останалите сектори ще трябва този данък да се увеличи от сегашните 20 процента на 24 процента. А това ще натовари още повече изпитващите трудности фирми и компании в другите области на икономиката, които също искат намаляване на ставката.

Редица експерти също изразиха различни гледни точки, включително несъгласие с толерирането на хотелиерството и ресторантьорството, като същевременно посочиха, че книгоиздаването е включено в пакета, само за да се преглътне по-лесно мярката от противниците срещу нея.

Обяснявайки напрежението между него и Горанов, както и несъгласието на председателя на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова по промяната на ставката на ДДС премиерът Борисов каза, че поема политическата отговорност за това решение, защото ресторантьорите били ударени най-силно от кризата и това е молбата на бранша с 300 000 служители. Ресторантьорите казват, че ако приходите им се увеличат, това ще осигури и по-високи постъпления за бюджета на държавата. Борисов обясни, че ако това не се случи до края на годината, ставката на ДДС ще бъде върната на 20 процента.

Публично нито един експерт извън лобистите на хотелиерството и ресторантьорството не се изказа в подкрепа на противоречивия проектозакон за намаляване почти на половина на ДДС в тези браншове. А изявленията на вносителите на законопроекта, че мярката може да бъде отменена предсрочно, ако докаже своята неефективност, не звучат никак убедително и успокоително.

За съжаление отново се залага на подход, който в практиката често води до „проба-грешка“. За да не се стига до подобни нежелани и скъпоструващи на държавата и данъкоплатците резултати, които засилват и противоречията в обществото, най-добре е предложенията и решенията на кабинета предварително да бъдат обмислени и сериозно обосновани с компетентни мнения на експерти в съответната област. Защото по този начин ще се обединят действията на правителството за излизане от кризата със съдействието на науката и профилираните специалисти и ще създадат предпоставки за ЕДИНЕНИЕ на цялото общество. А това сега е особено необходимо за правилния избор на новите политики на държавата след негативните въздействия на епидемията.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми