митинг в защита на природатаБългария, която е малка по територия в сравнение с повечето държави в ЕС, отдавна е смятана за истински рай със своя климат и природни дадености. Това ни дава повод често да се хвалим с едно от най-големите биологични разнообразия в Европа. И наистина 26% от видовете, идентифицирани в Стария континент, и над 2% от тези по света, живеят в България.

Затова е изключително важно държавата да запази и защити своето богатство от екологични ресурси, като същевременно с грижа за тях и балансирано да продължи икономическия си растеж. Не можем обаче да се похвалим, че постигаме тази хармонична цел. Интереси на алчни бизнесмени и техни лобисти в парламента усилено работят точно в противоположна посока на концепцията на „Натура 2000“ – общоевропейската мрежа, която създава и опазва защитени зони на територията на Евросъюза, в който членува и България. Зоните на наша територия са наши, но България е част от Европейския съюз, така че и той е силно заинтересован те да оцелеят и да не се допусне да попаднат в ръцете на заобикалящи ловко закона „инвеститори“.

Неотдавна Брюксел отправи пореден настоятелен призив България да спазва задълженията си по изискванията и правилата за опазване на природните местообитания и на защитените животински видове, включени в мрежата на „Натура 2000“. Държавите в ЕС са задължени да определят точно броя на обектите от мрежата, да поддържат или възстановяват защитените видове и местообитания. България обаче е определила само една малка част от тях, като властите продължават да бавят този процес. Времето тече и страната ни разполага със само три месеца за съобразяване с указанията на ЕС и за предприемане на необходимите правилни мерки. В противен случай ЕК може да реши да отнесе проблема до Съда на ЕС, където може да бъдем осъдени и се наложи плащането на големи глоби.

Явно в парламента и сред изпълнителната власт предупрежденията на Брюксел не се чуват добре и не са повод за тревога. Същевременно тези дни висшият законодателен орган побърза да приеме на първо четене промени в закона за биологичното разнообразие, които отварят вратички за манипулирането му в полза на частни интереси и за източване на европейски пари, отпускани за екологични проекти. Това преля чашата на търпението сред обществеността и защитниците на околната среда от София и още десетина градове в страната се надигнаха на масови протести срещу планираните промени. Недоволството бе съпроводено с нетърпимост към вървящото и в момента брутално застрояване на Черноморието, а също и срещу заплахите за други съблазнителни за бизнеса места в страната. Лозунгът на протестните шествията бе „Долу ръцете от морето, планините, реките“.

Демонстрациите, на които се събраха хиляди хора, явно респектираха управляващите, които и без друго имат проблеми с доста скандали и ГЕРБ реши да тушира напрежението като обяви, че няма да подкрепи поправките в закона за биоразнообразието, предложени от лидера на НФСБ и съпредседател на коалиционния партньор на управляващите от „Обединени патриоти“ Валери Симеонов.

При подготовката на тези спорни промени в Министерството на околната среда и водите бе изключено участието на експерти от науките за природата, които именно са най-компетентни по въпросите на „Натура 2000“. Не бе обърнато и внимание на предупрежденията на ЕС, че България е в нарушение на изискванията на ЕС за изпълнение на тази важна програма. Ако обаче се стигне до плащане на наложени от ЕС солидни глоби, то те ще бъдат платени не от депутатите и от изпълнителната власт, а от данъкоплатците.

Демонстрации срещу намеренията на властта за промени в закона за биоразнообразието имаше и преди две седмици. ГЕРБ постъпиха разумно за момента, но дано тяхното решение да не подкрепят осъдените от обществеността промени във важния закон за защита на околната среда и природа да не е тактически ход. Защото през последните 18 години именно този закон бе експлоатиран многократно главно в интерес на заинтересовани среди в бизнеса.

Мощният мирен национален протест на природозащитниците тази седмица недвусмислено показа, че гражданите на България все по-решително се противопоставят на всякакви вредни за природата и хората действия. Очевидно опазването на околната среда все повече се превръща в национален приоритет, а Единението на българите за отстояването на каузата ще се разраства. Същевременно тези дни се видя, че както се случва в нормалните демократичните държави, протестите на гражданите са ефикасно средство за предотвратяване на вредни за държавата и обществото решения.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми