акад. ПетруновРестриктивните мерки за предпазване от новия коронавирус неотдавна бяха намалени с препоръката на здравните власти да се спазват голяма част от въведените в началото на кризата мерки. Някои хора обаче възприеха новата ситуация като край на епидемията и заживяха, както преди KOVID-19.

За съжаление в последно време сме свидетели на повече заразявания в сравнение с предишните месеци. В изминалия вторник бе поставен нежелан рекорд със 112 нови случая. Явно и занапред са възможни увеличения на заболяванията, защото така нареченият колективен имунитет, при който вирусът няма да може да въздейства масово, все още не е изработен и за това е необходимо време.

Какво ще се случва по-нататък с вируса и епидемията и тяхното въздействие върху хората? Ето становищата по широко дискутираната тема на двама известни вирусолози.

Далеч сме от края на епидемията. Рискът сега е по-голям, но по-поносим, смята акад. Богдан Петрунов – имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести. „Далече сме от какъвто и да е край на епидемията, тя продължава по естествения биологичен ход на вируса.”, подчертава академикът. Според него не по-малко от 70-80% от човешката популация трябва да бъде инфектирана, за да се създаде необходимата база на колективен имунитет, която да доведе до изгасване на вируса. Той уточни, че това ще стане много бавно, а през това време трябва да се спазват противоепидемичните мерки.

„Важно е, че в момента разпространението на вируса не е масово, а на клъстери. Трябва да се продължи изследването на болните. Да се продължат много строгите мерки за социална и физическа изолация, без да се затварят градове или заведения, въобще на целия живот – икономически и социален“. Ако гражданите не проявят отговорност да носят маски на обществени места, епидемията ще продължава, убеден е акад. Петрунов. Той уточни, че вече е доказано, че инфекцията се разпространява от тежко боледуващите, а носителите на вируса заразяват в ниска степен.

Имунологът обясни, че най-малко след 1 година ще има ваксина, която да е „достатъчно доказана със своята безвредност и достатъчно ефективна в епидемична ситуация“. Според него много фирми в цял свят се мъчат да направят такава ваксина. „Много се работи в тази насока. За да се преминат четирите фази за определянето на една ваксина като категорично годна за употреба, е необходимо технологично време“, посочва ученият.

Вирусологът проф. Златко Кълвачев обяснява: „Наличието на вируса не означава болен човек. Няма място за притеснение заради увеличаването на новите случаи, защото наличието на вирус въобще не означава болен човек. Огромната част от заразените, ако не са тествани, няма и да разберат, че са заразени”. По думите му, вирусът си върви нормално, държи се нормално. Това е седми вариант на човешки коронавирус, ние си живеем с останалите, те са сред нас, обясни вирусологът. „Най-вероятно нещата ще затихнат след като се натрупа това имунно население, т.нар. имунен вал, който да ограничи вируса“, смята проф. Златко Кълвачев.

„Има вируси, които активно се реплицират в нас, ежеминутно. И даже вирусолозите спорят за тях. Така че, вируси има и ние си живеем с тях. Това е положението.“, заключава проф. Кълвачев.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми