Кирил АнаниевВ Северозапада се преструктурират неработещите клиники в областните лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана, обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Идеята на Министерството на здравеопазването е да останат да работят само най-успешните клиники от трите лечебни заведения във Видин, Враца и Монтана, уточни министърът. Съобщението бе направено след срещата му с представителите на болниците, в които ще се извършат промените.

За тази реформа има обективни причини, сред които е и демографският срив в региона, обясни Ананиев. Като друга причина се посочва недостиг на кадри за работа в болниците, особено във Видин и Враца. Това води до проблемно съществуване на част от клиниките в болниците, каза Ананиев. „Държавата в лицето на НЗОК е осигурило необходимия финансов ресурс. Въпросът е, че този финансов ресурс трябва да бъде заработен“, допълни той и отбеляза, че болниците имат големи дългове, а МЗ води преговори с кредиторите и с банките, за да могат да се договорят кредити с ниски лихви.

Бившият дългогодишен заместник финансов министър в няколко правителства и служебен финансов министър през 2017г. Ананиев явно търси финансово решение на натрупалите дългове болници и клиники. Но дали в Северозапада, този очертал се като най-беден в Европа регион в годините на българския преход, решението на проблемите в здравеопазването трябва да се търси с прилагането на монетарния подход, а не с грижа за пациентите и хуманност? Какво ще стане, когато хората от Видин, например, трябва да бият път на стотина километра до Монтана или до Враца, за да търсят изцеление? Явно повечето от болните не биха могли да го направят. Не е ли тази принуда нарушение на конституцията, според която хората имат законно право на лечение? Недоволен от политиката в здравеопазването е и средният медицински персонал в системата на здравните грижи, чиито протести стават все по-чести. Медицинските сестри и фелдшери отдавна настояват за увеличаване на заплатите и за отказ на болниците от наложения им от държавата търговски статут. Но гласът им остава глас в пустиня. Така натрупващите се проблеми в здравеопазването засилват недоволството и на пациентите, и на медиците срещу държавната политика в тази област. Това задълбочава напрежението и противоречията между властта и хората и определено пречи за постигането на ЕДИНЕНИЕ и общи за обществото приоритети, на базата на които проблемите да се решават в национален интерес.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми