разрушени дюни в къмпинг „Смокиня“„Категорично се касае за разрушаване на дюни. Това е за нас защитена територия, а унищожаването й представлява престъпление от общ характер. Стартирано е наказателно производство”. Това заяви пред „Нова телевизия“ говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Установена е самоличността на багеристите и те са задържани. Те са обяснили, че са наети от трето лице. Така е задържан и поръчителят. Те са заявили, че са получили 1000 лв., за да изравнят терена”, заяви Арнаудова.

Багерът на работниците бил скрит близо до местопрестъплението. След разпита на багеристите, прокуратурата в Бургас е задържала и поръчителя. „Той е от Бургас, не ми е известно да се занимава с някакъв бизнес“, каза Арнаудова, но не съобщи името му. Мъжът твърдял, че е собственик на имота и „не е ангажирал никого“. Отрекъл да е плащал на багеристите да разорават пясъчните дюни. Разпитани са свидетели, по-късно днес от прокуратурата обещаха повече информация по случая.

Предстои прокуратурата да реши какви обвинения да им повдигне. Местните хора са убедени, че „този, който е унищожил дюните, не е къмпингар“. Дюните на „Каваци” са били разорани още през работната седмица, предполага директорът на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова.

„Имало е хора, които са заснели този верижен трактор. Доколкото знам, в социалните мрежи започват да се появяват снимки. Ние имаме зелен телефон, но не бяхме уведомени. Ще помоля всички граждани, които видят нещо подобно, да ни сигнализират”, заяви за сайта „БургасИНФО“ Атанасова. „С колегите останахме потресени от това, което видяхме на място. Една огромна пясъчна дюна е била до такава степен разрушена, че пясъкът от нея беше разсипан. Използвана е голяма тежка механизация, която е оставила верижен път в пясъка. Видяхме едно вандалско деяние”, заяви още тя.

Според директора на РИОСВ-Бургас Законът за защитените територии предвижда глоба от 1000 до 10 000 лв. за деянието. Извършителят обаче може да бъде глобен и по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие или по Гражднаско-процесуалния кодекс, където са компетентни други органи. Със случая са ангажирани още Икономическа полиция и прокуратурата.

„Понеже не е засечен извършителят на деянието и ние не можем да твърдим в каква част тези дюни са засегнати и чия собственост е имотът, в който се намират, в първия работен ден ще извършим проверка съвместно с Министерството на туризма. Целта е да видим дали този имот е изключително държавна собственост или е частен. Ще поканим и геодезист за заснемане. Видимо площта е голяма, затова искаме лицензиран геодезист да заснеме, за да видим каква част от дюната е изчезнала”, заяви Атанасова. Тя се надява снимките, направени от граждани, да помогнат за решаване на случая.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми