енергийни проектиИзвънредното положение с коронавируса и превантивните мерки срещу заразата забавят и трите важни за България енергийни проекти – изграждането на АЕЦ „Белене“, прокарването на руския газопровод „Турски поток“ през България под името „Балкански поток“ и междусистемната газова връзка между България и Гърция. Колко ще продължи забавянето зависи от непредвидимата динамика на COVID-19 и от намаляването на сегашните ограничителни здравни мерки.

На кандидат-инвеститорите „Росатом“, Китайската държавна ядрена корпорация, Корейската хидро и атомна корпорация, както и на доставчиците на оборудване – френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“ вече е изпратен информационният меморандум за проекта, съобщи на пресконференция енергийният министър Теменужка Петкова. Тя уточни обаче, че във връзка с пандемията срокът за изготвянето на обвързващи оферти започва да тече от възможността за физически достъп на кандидатите до „информационната зала” за проекта, създадена от Националната електрическа компания.

България вече е информирала „Росатом“, че се отлага срокът 31 май за подаване на обвързващите оферти за участие в ядрения проект. Нова дата не бе посочена. Външният министър Екатерина Захариева пък увери по телефона руския си колега Сергей Лавров, че България ще приключи „Балкански поток“ до края на годината. Договореният срок за приключването на първата част от 474-километровото трасе между границите на България с Турция и със Сърбия бе края на май, но това явно няма да се случи. Експерти все пак смятат, че е възможно целта да бъде постигната по-късно. От проектната компания „Ай Си Джи Би“, реализираща газовата връзка с Гърция, съобщиха, че и при тях има забавяне заради мерките срещу коронавируса.

„Балкански поток“ по план трябва да заработи от 1 януари 2021 г. Здравните мерки и доставките на оборудване на този етап обаче поставиха ред проблеми пред проекта. Голяма част от специалистите, работещи по строежа, изпълняван от саудитския консорциум „Аркад“, са чужденци. Които от тях не са граждани на ЕС, се нуждаят от разрешителни за работа в България, а издаването им се забавя заради ограничения режим на административните и консулските служби. Освен това пристигащите трябва задължително да останат 14 дни под карантина, което намалява капацитета на работа. Проблем има и с настаняването на чуждите работници. Всички заинтересовани страни обаче вярват, че след затихването на епидемията на COVID-19 работата по „Балкански поток“ и конекторът с Гърция ще продължи успешно.

Отношението на българското правителство към проекта „АЕЦ Белене“ се променяше през последните десетина години. След мораториума през 2012 г. върху изпълнението на строителството на проекта, темата за проекта АЕЦ „Белене“ отново влезе в дневния ред на държавата миналата година след осъзнаването на необходимостта, че развитието на ядрената енергетика наистина е неотменна необходимост за бъдещото успешно развитие на българската икономика. Най-известните в ядрената енергетика международни компании изявиха желание да участват в него. Надеждата сега е напредъкът в тази посока да продължи ритмично, независимо от пречките заради епидемията. Достатъчно време загубихме в годините назад.

Учени от БАН и експертите на НИ „Единение“ винаги са подчертавали, че противно на проблемите от вътрешен и външен характер пред проекта с АЕЦ „Белене”, то той трябва без отлагане да бъде изпълнен. Това безспорно се налага, защото е в интерес на българската икономика, на гражданите, на енергийната сигурност у нас и на Балканите, както и принос към актуалната политика на ЕС за „Зелена Европа“.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми