Европейско знамеМинистрите на отбраната на страните от Европейския съюз взеха решение за стартирането на 17 нови проекта в сферата на сигурността, които са насочени към създаването на нови видове оръжия, а така също и за подготовката на кадри в областта на разузнаването, командването, контрола и киберсигурността. Това съобщи пресслужбата на Съвета на ЕС, цитирана от БГНЕС. „На заседанието на Европейския съвет министрите утвърдиха 17 нови проекти в рамките на програмата за Постоянно структуриране на сътрудничеството на ЕС в областта на сигурността и отбраната (PESCO)“, се казва в документа.

Сред проектите фигурират създаване на нови системи за управление на артилерията, модернизация на ударните вертолети, създаването на безпилотни подводни апарати, система за защита от дронове. 5 от 17-те проекта са насочени към повишаването на квалификацията на европейските специалисти в областта на отбраната и сигурността, а също така на командния състав за мисиите на Евросъюза. Сред тях влиза създаването на Съвместна разузнавателна школа на ЕС (Joint EU Intelligence School, JEIS), която „ще осигури обучение и тренировка на военния и цивилен персонал на държавите от ЕС и НАТО по разузнавателни дисциплини“. Водещите страни по този проект ще бъдат Гърция и Кипър.

Програмата PESCO стартира през декември 2017 година. Тя включва осъществяването на серия от проекти за развитие на собствените военни възможности на Евросъюза, които трябва да допълват потенциала на НАТО.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми