Бойко БорисовПремиерът Бойко Борисов посети преди дни Пловдив, като първо разгледа античната мозайка в Голямата базилика в града, чиято реставрация е почти финализирана. Той бе там с президента на Фондация „Америка за България“ Нанси Шилър. „Това е голямо богатство“, възкликна премиерът, възхищавайки се на оригиналните мозайки по римски образец. За да изпита максимален ефект от уникалните мозайки той сложи очила за виртуална реалност (VR – virtual reality).

Оптиката симулира културната забележителност така, както е била по време на Античността в своя оригинален вид. „Забележително възстановяване – снощи, когато се разходихме из града беше пълно с млади семейства, деца, туристи. Впечатляващо! Поздравления за това. За първи път дойдох в Пловдив през 1996 г. През последните 10 години промяната е наистина забележителна. Градът би трябвало да привлича още повече туристи.“, коментира Шилър. „Дружбата ни със САЩ не върви само по линия на базите, ученията и отбранителната мощ, с тях правим и неща за археологията, културата и историята“, подчерта премиерът. Допълни също, че издръжката на Голямата базилика в града под тепетата ще струва около 300 000 лева на година с 20 работни места. Нанси Шилър пък съобщи, че инвестицията за базиликата е достигнала 8 мил. долара. „Целта е миналото да се представи чрез най-новото поколение технологии“, коментира американката.

Голямата базилика на Филипопол e късноантична църква и се намира в централната част на Пловдив, непосредствено до бул. „Княгиня Мария Луиза” и католическата катедрала „Свети Лудвиг“. Тя наистина е „голямо богатство“, както казва премиерът. Реставрирането на този ценен паметник от античността по българските земи е похвално дело. Това дава повод да си спомним и за Голямата базилика в Плиска, която като безценен паметник на православието и културата ни е играла ключова роля в средновековната история на България. Тя също чака ред за възстановяване в пълния си блясък и величие, за да изпълва с национална гордост българите в настоящето и бъдещето със своето непреходно значение за българската държавност и духовност.

Голямата базилика в Плиска е религиозно-дворцов комплекс, включващ базилика, архиепископски дворец и манастир, разположен край Националния историко-археологически резерват „Плиска“. Завършена е около 875 г. и е една от най-големите базилики в средновековна Югоизточна Европа. Комплексът представлява важен паметник на ранно-средновековната българска култура от нейния християнски период – от втората половина на IX до средата на XI век. В продължение на около 250 г. изпълнява функциите едновременно на катедрален храм и княжеска, епископска и манастирска църква, средище е на духовно-религиозния живот на столицата Плиска и ранно-средновековна България. Оградена и защитена е с висока над 4 м каменна стена със зъбери. В комплекса на тази първа българска епископска катедрала е бил първият български православен манастир. Именно там, в манастирския комплекс, преди 12 века, се формира духовен център, свързан със създаването на Кирилицата – българската и славянска азбука.

Усилията на обществеността за опазването и възстановяването на този български археологически комплекс се активизираха със създаденото на 2 юли т.г. Сдружение „Национален инициативен комитет за възобновяване на Голямата базилика в Плиска“ с председател на Управителния съвет акад. Стефан Воденичаров. Симеон Пешов – президент на „Главболгарствой“, който бе избран и за зам.председател на Управителния съвет, обяви че компанията ще дари за благородното дело 100 000 лева. Очаква се и помощ от държавата и евентуално европейско финансиране, за да бъде реализиран този мащабен проект на културно-историческото ни наследство. И колкото по-бързо се случи това, толкова по-добре, защото твърде дълго Голямата базилика в Плиска чака своите възкресители.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми