външно министерство РусияМинистърът на външните работи на Русия заяви, че има добри перспективи за задълбочаването на взаимодействието, свързани с решението на България да възобнови строителството на АЕЦ „Белене”. В тази връзка той посочи, че Русия има „всички необходими технологии и дълголетен опит за успешен рестарт на проекта”.

Руският външен министър изрази и надежда, че здравият разум ще надделее и отношенията между Русия и ЕС ще се върнат в нормалното си състояние на взаимно уважение и зачитане на интересите. По отношение на Черноморския регион, Лавров посочи и необходимостта от намаляването на напрежението и изтъкна специално възможностите на България като председател на организацията на ЧИС за съдействие при постигането на тази цел.

Междувременно стана известно, че американски танкер е акостирал в Гърция с втечнен газ за България. Цената на доставката на суровината е на „конкурентни цени”, заяви уверено енергийният министър Теменушка Петкова. Тя определи новината като „знакова” за българската енергетика и важна част от правителствената политика за либерализация на пазара.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми