демографска кризаЗа никого не е тайна, че България вече никога няма да достигне около 9 милиона души население, колкото бяхме преди 30 години, когато започна преходът на страната ни към демокрация и пазарна икономика. Споходилата ни през този период по редица политически, икономически и социални причини демографска криза продължава тревожно да се задълбочава и да стопява необратимо нацията.

Както сочи статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи, само за първите три месеца на 2019г. починалите българи са близо 29 000 души. Най-голяма е смъртността в столицата, където в последния им път са изпратени 5 230 българи. Втори по смъртност град е Пловдив, където животът си са загубили 2 884 души, а на трето място се нарежда Варна, където са извършени 2 087 погребения. Смъртността в Хасково, Стара Загора и Благоевград също е много висока спрямо броя на населението – в тези градове умират по около 300 души всеки месец. Разликата между починалите и новородените е особено стряскаща в градове като Видин – където на 452 починали за тримесечието са се родили едва 59 деца; в Перник – където има 428 погребения и 97 раждания; в Смолян – където на 97 новородени се падат по 405 починали; и в Разград – където за тримесечието са се родили 74 бебета, починалите са 484 души. Общо за първите три месеца на годината са се родили близо 13 000 бебета, като традиционно най-висока раждаемост има в столицата – 3 497. На второ място отново е Пловдив с 1 578 нови бебета, и на трето – Варна с 1074 новородени. Отново традиционно ниска е раждаемостта във Видин, Перник, Ямбол, Смолян, и София област, където месечно се раждат под 70 деца.

Анализът сочи още, че за първите три месеца са починали 69 бебета до 1-годишна възраст, и са регистрирани 63 мъртвородени деца. Стара Загора е с впечатляващо високо ниво на мъртви новородени – 9 за тримесечието. За сравнение в двумилионна София са родени едва 11 такива бебета.

Стряскащата статистика за увеличаващата се разлика между новородените и починалите става още по-тъжна на фона на данните на ООН от ноември 2018г., които изглеждат като демографски некролог на България. Според ООН към 2100-а година населението на страната ще се срине или до 2,18 млн. души (най-лошият вариант), до 3,6 млн. (среден вариант), или до 5,5 млн. (най-добрият вариант). Родни демографи, статистици и социолози вещаят, че това може да се случи още в самия край на този век.

Известно е, че в повечето европейски страни населението се съкращава под влияние на много съвременни фактори, условията на препитание и живот. Но в България демографската криза има изключително остър характер. Мнозина авторитетни учени и експерти социолози от години напомнят, че предотвратяването на резкият спад на населението трябва да е приоритет на държавата и че на страната е необходима съгласувана между отделните министерства и ведомства демографска политика с цел да се ограничи стопяването на населението, а в по-далечна перспектива да се стигне и до стабилизация. В годините на прехода се смениха много правителства, които вместо да предприемат конкретни мерки за решаването на проблема, предпочитаха или да се правят, че не го забелязват, или да говорят изобилно, но да не предприемат нищо. Дори бившият премиер Филип Димитров веднъж безцеремонно каза публично, че… „на тази страна не й трябва повече от 5 милиона население“, каквито вероятно са и плановете на някои наши външни „доброжелатели“.

Крайно време е държавата да отвори очите си за острата демографската криза, която превръща българите в изчезваща нация. Трябва реална, комплексна и ефикасна държавна политика, която да приеме решаването на проблема за свой приоритет, както впрочем се посочва и в предложения от национална Инициатива ЕДИНЕНИЕ модел. Запознайте се с него, за да разберете, какво трябва да се направи в тревожната ситуация.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми