Интервю на академик Стефан Воденичаров и художникът Красимир Тодоров пред „ЕПИЦЕНТЪР”

академик Стефан Воденичаров и художникът Красимир Тодоров

  • Елитът се откъсна от живота и съдбата на обикновените българи, което доведе до разединението.
  • Когато започнаха промените не беше разработена дългосрочна програма за развитието на България.
  • Може би орисията ни е да не можем сами да се възползваме от собствените си възможности.
  • Трябва да намерим сили и направим промяната със сърце, ум, отговорност и душа.
  • Трябва да се помисли за система, при която да гласува всеки, който има принос за държавността.

30 години след промяната на 10 ноември Сдружение „Инициатива Единение“ публикува и разпространи провокативен плакат, който предизвиква размисли за миналото и за бъдещето, за елита и народа, за разделението и единството на българската нация. Плакатът, чийто автор е художникът Красимир Тодоров, е реплика към Тайната вечеря – последната вечеря на Исус Христос с апостолите преди разпятието му. Вместо апостоли на плаката са 10 български премиери – от Андрей Луканов до Бойко Борисов и двама партийни лидери с отчетлив принос към политиката в годините на прехода – Александър Лилов и Ахмед Доган. 13-ият в сюжета е Апостола на свободата Васил Левски.

Два призива отправя творбата: „30 години стигат, слезте долу при нас!“ и „Единение, Братя Българи!“

плакат - 30 години след промяната на 10 ноември

За прехода, посланията, елита и бъдещето разговаряме с автора на плаката Краси Тодоров и с акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН 2012–2016 г. и инициатор за създаването на Сдружение „Инициатива Единение“.

– Как се вдъхновихте за този плакат, господин Тодоров? Може би от днешна България, три десетилетия след промяната?
Тодоров: Преди 30 години бях по-млад, пълен с енергия и оптимизъм. Вярвах в събитията, които се случваха тогава. Където и да съм бил, където и да съм живял и творил, винаги съм казвал, че съм българин. Не съм се притеснявал, не съм се срамувал.
Сега, когато се връщам към спомените си, много събития и преломни моменти направиха така, че днес се чувствам нещастен. Нещастен от това, че живеем на изключително място, а нямаме бъдеще.

– Мнозина напоследък казват, че българите никога не са живели толкова добре и никога не са се чувствали толкова нещастни. Защо е този парадокс? Имахме големи очаквания или не виждаме бъдещето?
Тодоров: Аз съм се докосвал до неща, които са ме карали да се чувствам горд, че съм българин. Пътувал съм из България, видял съм цялото ни културно богатство, посланията, които имаме към света. На нашата земя има скрито дълбоко и истинско познание. Може би орисията ни е да не можем сами да се възползваме от собствените си възможности. Българите сме като вълци единаци. В манталитета ни е да смятаме „аз всичко знам, другият не знае.“ Така стигнахме дотам да не сме единни като народ.

– Българите се славим като индивидуалисти и оцеляващи поеднично, но във Вашия плакат разчитам друго разделение – между елит и народ. Това разделение не е ли по-пагубно за българската нация?
Тодоров: Сложно е. Истинската цел бе да предизвикам дълбок размисъл. Как се случи всичко, което преживяхме през последните години? Кой е виновен? Само тези, които са горе? Или и тези, които са долу? Според мен не само хората, които са горе, определят събитията и посоките.

– Акад. Воденичаров, вие как ще отговорите на въпроса елитът ли трябва да определя нормите, да дава пример? Кой носи по-голямата отговорност за случващото се в една страна, за климата в обществения живот?
Акад. Стефан Воденичаров: Ние сме си избрали елита. Но това, че този елит се откъсна от живота и съдбата на обикновените българи, доведе до разделението. Контактите между елита и обикновените граждани са интензивни главно по време на избори. Дали политиците, които са изобразени тук, са болеели с нуждите на хората или целта е била „дайте да направим промени“. Поставям въпрос за размисъл.

– Виждаме десет премиери и двама партийни лидери. Те ли ни излъгаха, ние ли бяхме прекалено наивни…
Акад. Воденичаров: Когато започнаха промените не беше разработена една дългосрочна програма за развитие на България. Това ни накара Сдружение „Инициатива Единение“, да кажем още преди 4 години: „Дайте, да седнем да обмислим и решим какви искаме да бъдем след 25-30 години.“
Поема се ангажимент да се управлява държавата и се забравя какво е постигнато и направеното до този момент, а след 4 години – същото. И всичко започва отново.
Имаше геополитически цели – да станем член на ЕС, на НАТО. Добре. Но закономерно възниква въпросът – какво трябва да направим вътре в страната? Хората са нетърпеливи и очакват конкретни отговори.

– Какво според Вас?
Акад. Воденичаров: Да имаме работеща икономика, да имаме добро образование, медицинско обслужване. Всеки българин да се чувства сигурен в дома си. До разговор по тези въпроси, за жалост, не се стигна.

– Мандатното мислене е с хоризонт от четири години. Но нали мандатите са част от демокрацията?
Акад. Воденичаров: Ще ви цитирам Атанас Буров, който в свое интервю казва: „Демокрацията е за богатите държави. За да има демокрация, обществото трябва да бъде добре задоволено и ниски инстинкти да не го водят в грешна посока.“

– Преди 1989 г. не бяхме ли общество, в което имаше социална сигурност, нямаше хора, оставени без работа, без образование.
Акад. Воденичаров: Имахме прекрасно подготвени кадри. Сериозен потенциал, който не получи приемственост. Но 2 милиона българи, хората, които трябваше да са средната класа, хората, които трябваше да държат байрака на демокрацията, не изтърпяха и напуснаха България.

Тодоров: Хората се обезвериха, защото истинските теми бяха затворени.

– Защо на това обезверено общество предлагате Тайната вечеря, българските политици, Васил Левски?
Тодоров: Васил Левски е една чиста енергия и всеки българин ще бъде честен, ако се докосне до нея. Васил Левски е като мерило, като светлина. Още не сме намерили черните багри да го боядисаме. Тук всички си мислят, че носят отговорността така, както той я носи. Но дали е така? Не мога да кажа. Аз само правя съпоставката. Самата Тайна вечеря е размисълът, пътят преди голямото пътуване. Накъде сме тръгнали при голямото пътуване? Дали личното богатство и личният успех са достойни? Има страшно много хора, които са в немотия, в мизерия. И това са нашите родители.

– След 30 години трябва да тръгнем по нов път. Това ли е и Вашето послание, акад. Воденичаров?
Акад. Воденичаров: Най-напред трябва да решим какво искаме да направим всички заедно. Какви искаме да бъдем след години? Когато започнем общата дискусия, ще търсим допирните точки. С взаимно разбиране и толерантност, но и с безкомпромисно търсене на най-верните решения. Естествено, не е възможно да обедините всички българи. Можете да едините само хора, които са българи в душата си и искат нещо да остане след тях. Да остане за поколенията, които да ги помнят с признателност.

– Кой е Юда сред събраните на Тайната вечеря?
Акад. Воденичаров: Дано някой от тях си признае след време.

Тодоров: Времето, което мина, нищо не промени в положителен аспект. Може би по същия начин отминава нашето време като държава и нация. Не искаме да обвиняваме. А да намерим силите и да направим промяната със сърце, ум, отговорност за поколенията, с душа.

– Казвате, нямаме цели. Нали строим магистрали? Не е ли цел това?
Тодоров: Строим за кого? За какво? По нашите пътища навремето имаше стоки, товари. В страната имаше индустрия, произвеждахме компютри. Българският народ имаше изключително високо квалифицирани инженери, лекари, художници, различни специалисти, които в чужбина предаваха своя опит. Сега кандидат-студенти не достигат.

– Сега всички търсят хора – университетите, бизнесът. Няма и няма. Може ли цялата конструкция на прехода да се срине през демографската криза и масовата емиграция?
Акад. Воденичаров: Докато ученикът и студентът носят парите на училището и университета, а не се гледа качеството на обучението им, образованието няма да се промени. Проста работа, но никой не смее да бръкне с пръст в раната. А трябва! Срещал съм се с много хора, напуснали България. Казват: „Трудно се живее тук, не ни приемат. Винаги сме чужденци. Но ще се върнем, ако има ред и равноправие за всички граждани в страната.“

– Като говорим за единение, искам да Ви попитам – на приключилите местни избори симптоми за единение видяхте ли?
Акад. Воденичаров: Видя се, че има купуване на гласове. Това е срамно. Как може да има изборна система, която не отсява и не пресича категорично тези неща?! Трябва да се помисли за система, при която да гласува този, който има принос и отговорност за държавата. От гласа на хора, които са безразлични към държавата, няма смисъл. Избирателната система трябва да се преосмисли. От сутринта в изборния ден темата е кой къде колко и какви гласове купува. Много грозна и трагична пиеса, на която трябва да се постави край!

– Купеният вот се неутрализира с гражданска активност, а все по-малко хора гласуват. Защо?
Акад. Воденичаров: Хората са останали с убеждението, че нещата не зависят от тях. Че с избори в този им вид, не се решава нищо.

Тодоров: Ниската избирателна активност означава висок вот на недоверие. Ако хората не вярват в нещо, не го правят.

– Това ли ни трябва – вяра? Вярата ли може да ни обедини, да ни въодушеви, да ни възроди? И вяра в какво?
Тодоров: Вяра в истинските стойности, в морала. Ние сме уникален народ и ако вярваме в това и се обединим, може да постигнем изключителни резултати. Енергията тук е такава.

– На Вашия плакат ми се струва малко мрачно над София?
Акад. Воденичаров: Не е само над София. То е над цяла България. Но и оптимизмът трябва да ни съпътства, все пак. Трябва да повярваме в силата на единството, то да ни води в полезните и градивни дела.

Тодоров: Но всичко е временно. Нека да повярваме, че утре ще бъде слънчево. Трябва да се събудим, да се родим. Ако не го направим сега, никой няма да дойде да ни помогне.

Акад. Воденичаров: Времето лети. Този свят, който става все по-агресивен, изисква да се събудим, да забравим дребните недоразумения между нас и да осъзнаем, че сме наследници на една изключителна цивилизация – българската. Да си подадем ръка и да започнем да общуваме помежду си. И то с ясен разсъдък и будна мисъл за живота ни днес и за това, което ще оставим за тези след нас.

– Позволете на финала на нашия разговор да направим бърз тест, акад. Воденичаров. Кое е първото нещо, с което свързвате всеки един от изобразените политици от най-новата ни история? Служебният премиер Димитър Попов (1927-2015)?
– С фразата „За бога, братя, не купувайте!“

– Иван Костов?
– „Всички сме братовчеди“.

– Симеон Сакскобургготски?
– Да сменим чипа на българите.

– Стефан Софиянски?
– Първото, което се сещам е, че винаги е усмихнат.

– Филип Димитров?
– Решението му да се върне земята в реални граници беше моментът, откъдето тръгна разрушаване на българския стопански живот.

– Любен Беров?
– Университетски професор, който беше събрал интелектуален и административен елит и се опитваше да създаде малко ред в безпорядъка.

– Андрей Луканов? Това, впрочем, е политикът, който беше в основата на повратната точка „10 ноември 1989″.
– Интелигентен човек, но противоречива личност.

– Сергей Станишев?
– Когато стана министър-председател, нямаше много административен опит, а виждате, че вече ръководи европейските социалисти.

– Сред премиерите са двама партийни лидери – Александър Лилов и Ахмед Доган.
– Идеолози. Господин Доган през всичките 30 години е бил участник в политическия живот.

– И накрая – Бойко Борисов?
– Напоследък започва да говори за промени, от които се нуждае и кръгът около него, който невинаги му дава най-добрите съвети. Ако продължи с промените и с изпълнение на поставените си цели, може да бъде запомнен с добро.

Акад. Стефан Воденичаров е роден през 1944 г. Завършил е Технически университет – София. Става доцент през 1989 и професор през 1991 г. Избран е в БАН за член-кореспондент през 2004 и за академик през 2012 г. Председател на БАН от 2012 до 2016 година.
Инициатор за създаването на Сдружение „Инициатива Единение“, в което участват учени и интелектуалци.

Красимир Тодоров е роден във Враца. Завършва Художествената академия в София. Художник-изследовател на N-мерното пространство. Създава творби в класически и съвременни арт техники. Автор на образователната и културна платформа „ZN ART – Музей от хартия“, Регионален исторически музей – Враца: колекция с над сто „ZN ART“ скулптури, изработени от хартия
Директор на Института за нови образователни технологии, РГГУ Москва. Независим директор на Глобалната асоциация на акварелните художници (GAWA) и представител за България.
Негови картини са притежание на частни колекции в Австралия, Белгия, Италия, Германия, Япония, САЩ, Испания и др.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми