децаЗа пореден път отбелязахме Международния ден на децата – 1 юни. В чест на празника Зоологическата градина в София бе отворена с безплатен вход. В Музикалния театър в София бе представен спектакълът „Да целунеш принцеса“, също със свободен вход. Университетският театър на Нов български университет пък отбеляза празника с 3-дневен онлайн маратон, по време на който бе показана постановката „Тошко Африкански“ по Ангел Каралийчев.

Поредица от прояви имаше през този ден за радост и забава на най-малките ни граждани и на много други места в страната. Така бе спазена добрата традиция за интересно и разнообразно отбелязване на празника, който води началото си от 1925 година, когато Световната федерация по въпросите на детското здраве приема решение за установяването на 1 юни като дата за специално внимание и грижа за подрастващото поколение. Веднага след това Денят на детето започва да се празнувана и в България под патронажа на княгиня Евдокия, а по-късно и на съпругата на цар Борис III. Празникът оцелява досега, въпреки смяната на политическите режими и системи в България.

И тази година общественици и политици за пореден път направиха ласкави изказвания за най-малките граждани на Отечеството. Чухме слова, подобни на изреченото в предишните години. Но няма и как да бъде другояче, защото мислите и чувствата ни към децата, дори изказани с политическа цел, са постоянна величина в съзнанието на нацията. Винаги утвърждаваме пламенно, че Международният ден на детето е най-чистият и най-радостният детски празник, че именно те са най-съкровеното нещо, че са нашето бъдеще. Да, това безспорно е така. Но както коментира известната българска актриса Елена Петрова, която е и посланик на UNICEF, понеже винаги споделяме, че бъдещето е на децата ни, в момента най-важно е да се грижим за тяхното настояще. Настоящето, в което те растат, изграждат навиците си и се образоват. А от тази гледна точка всички сме в дълг пред подрастващите – държавата, обществото и особено политиците и държавниците, на които народът с вота си е възложил отговорността да решават съдбините на България.

В дните около празника на децата депутатите в парламента приеха на второ четене поправка в закона за ДДС, предвиждащ данъкът за храните за деца до 3-годишна възраст, както и за детски фармацевтични продукти, като памперси, бебешките млека, пюрета и пелини да падне от 20 на 9 процента. Намалението ще направи по-достъпни храните и фармацевтичните продукти за семействата с малки деца. Това наистина е хубав жест, който се подкрепя от всички партии в парламента, както и от обществото. Но този законодателен акт, както и други малки стъпки досега в правилната посока за подобряване на грижите за малчуганите, съвсем не са достатъчни, за да се обърне тенденцията за стопяването на нацията и стимулира желанието на хората да отглеждат деца и се повиши значително раждаемостта.

Нека припомним, че именно намаляването на прираста в страната, съчетан с високата смъртност, както и други негативни фактори, предизвикаха катастрофалната демографска криза, заради която за 30 години населението на България се сви от почти 9 милиона до под седем милиона души. Очевидно е необходимо властите да не разчитат само на добри чиновнически и депутатски инициативи, а да потърсят съдействието на експерти, както и да изработят работещ комплексен модел за чувствително финансово подпомагане на младите семейства, така че те да се сдобиват с повече деца и да ги отглеждат и развиват при нормални условия.

България е отбелязала значителен напредък в адаптирането на своята правна рамка и политики към Конвенцията на ООН за правата на детето, но все още остават множество предизвикателства, се отбелязва в актуален доклад на UNICEF. След тази обща констатация обаче, в документа се посочва, че детската смъртност (6,5 на 1000 живородени деца през 2016 г.) е два пъти по-висока от средната за ЕС. Много малчугани не получават подкрепящи условия за пълноценно развитие през първите години от живота си поради бедност и липса на стимулираща родителска грижа, както и недостатъчни възможности за ранно обучение. Дори под 80% от децата на възраст 3-4 години посещават детска градина. А всяка година около 1000 деца в училищна възраст не се записват в училище.

В доклада се посочват и поредица от други проблеми с подрастващите българчета. Така че крайно време е традиционно хубавите думи за подрастващото поколение, които се изричат на Деня на децата, да се съпровождат и с хубави дела за подобаващо обгрижване на малките и техните семейства, т.е. държавата да е за тях майка, а не мащеха. Едва тогава и с обединени и целенасочени усилия, както многократно призовава НИ ”Единение”, ние ще съумеем в средносрочна перспектива да предотвратим надвисващата над Отечеството демографска трагедия.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми