Борисов прави ВиК мегахолдингВъв водовъртежа на трескавата активност на правителството в отговор на водната криза в Перник и опасността от подобен провал в други градове на страната се роди идеята да се учреди ВиК холдинг под шапката на регионалното министерство. На бюджета тази мащабна структура ще струва 1 милиард лева, а нейните задължения ще включват изграждане и ремонт на водоснабдителна и канализационна инфраструктура. Идеята бе лансирана на фона на недостига на вода за Перник, достигнала кулминация през декември миналата година.

Положението в близкия до София град продължава да се влошава. Аргументите са, че стохилядното му население и това в околностите ще имат вода от пресъхващия язовир „Студена“ и то на режим само за още десетина дни. Планираният над 13 километра водопровод от Мало Бучино до Перник, по който се планира от язовир Искър да се доставя вода до града, ще отнеме може би месеци, твърдят посветени в проблема, докато експерти до управлението не са съгласни с тази констатация.

Предположението е, че създаването на холдинговата мега управленска структура ще може по-добре да контролира водопроводната мрежа, нейните ремонти и рехабилитация. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова каза пред журналисти, че ВиК холдингът ще е изцяло държавна собственост с капитал от 1 млрд., който ще се формира чрез парична вноска от държавата. Средствата ще бъдат предоставени от държавния бюджет за 2020 г. и ще бъдат преведени към МРРБ, което ще е принципал на бъдещата компания.

Създаването на този пореден държавен мегахолдинг става две години след като правителството спешно стъкми друга подобна структура – Държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“ и наля там 500 млн. лв. за аварийни ремонти на язовири. Тогава целта бе да се предотвратят бъдещи наводнения, щети и жертви, каквито имаше през предишните години поради обилни дъждове или източване на язовирите от концесионери с бизнес в отглеждането на риба в язовирите. През изтеклите две години властите така и не са дали отчет какво е извършено с тези пари. И сега не е ясно как точно ще се изразходват огромните пари на новосъздадения холдинг, но бе уточнено, че ВиК холдингът няма да обявява обществени поръчки по вече сключените от бъдещите си дъщерни дружества договори за изпълнение на проекти, финансирани безвъзмездно от еврофондовете. За организацията на бъдещите поръчки по ремонти и други дейности, с каквато цел се създава предприятието, Аврамова не каза нищо.

Новият „Български ВиК Холдинг“ ЕАД и ще придобива и управлява ВиК и други дружества, които са свързани с изграждане и ремонт на ВиК инфраструктура. Холдингът ще координира и управлява инвестиционните дейности по поддръжка на ВиК инфраструктурата.

„Това е дискриминация спрямо общинските и частни ВиК“, коментира решението за държавен ВиК холдинг Асен Личев, бивш шеф на дирекция „Води“ в Министерството на околната среда и водите“. „Кой ще ги подпомага тях за намаляване на загубите и подобряване качеството на водите?“, попита имащият опит в тази област Личев. За подмяната на износената водопреносна мрежа в България трябват между 650 и 800 милиона лева годишно, смята той и припомня, че страната ни е с най-високите загуби при преноса на питейна вода в ЕС, 35 процента от населението получава вода с лошо качество. Явно създаването на новата холдингова структура не дава отговор на въпроса как ще се преодолеят тези проблеми извън сегашната водна криза в Перник.

Бившият омбудсман, кандидат за кмет на София и лидер на гражданско движение Мая Манолова смята, че създаването на новия холдинг за управление на водите е мегасхема за източване на пари, с нея се надгражда настоящото източване в системата, смята Манолова.

Създаването на едно свръхведомство с 1 милиард лева няма да реши проблемите във водния сектор. Това каза пред медиите икономистът проф. Боян Дуранкев в коментар на инициативата на правителството за създаване на национален ВиК холдинг. „Когато 30 години оставиш всичко на самотек и го даваш в ръцете на концесионери или на някой друг, който просто да оправдава някакви разходи, се озоваваме в 2020-а година в България, където проблемът с водата и въздуха, както и с трудовите ресурси, в момента се оказва неуправляем“, добави той. „Водопроводната ни мрежа много малко е разширена след 90-а година. Другото – язовирите, които са почти 500 в България в момента, в огромната им част са построени до 90-а година. Те са остарели и изискват реновиране и поддръжка“, подчертава икономистът.

Заслужават внимание и коментарите на президента Румен Радев, който по време на посещението си в Израел посочи тази страна за пример как при природното безводие там успешно се решава водният проблем с обезсоляване на морска вода и други подходи. Президентът посочи, че в България предстои да се налеят огромни средства за спасяване на страната от водната криза, но преди това трябва сериозно да се проучи опитът на другите страни при решаването на този важен проблем.

Към препоръката на държавния глава може да се добави, че особено необходимо сега е и мнението на българските специалисти по водните проблеми. Национална инициатива „Единение“ разполага с експертиза, която би могла да бъде полезна при приемането на важни решения в сектора. Крайно време е в кризисната ситуация държавната администрация да използва този потенциал, така че да не се допуска некомпетентни хора в управлението да решават важната национална задача, която има не само обществено значим, но и стратегически характер.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми