Драмата с необузданите води продължава

/Драмата с необузданите води продължава

язовирИзмина цяла година, откакто правителството обяви спешни мерки за обезопасяване на язовирите, отпускайки на Държавна консолидационна компания (ДКК) внушителната сума от 500 млн.лв. за ремонта на 800 водоема в страната. Очакванията на хората бяха, че през изтеклите 12 месаца с помощта на тези впечатляващи средства съответните държавни служби ще поработят здраво, за да се предотвратят бъдещи трагедии, като тези в близкото минало в Цар Калоян, Бисер, Мизия. За съжаление обаче нищо подобно не се случи.

Напротив, поройните дъждове от началото на лятото и постоянната опасност от преливания на язовирите, наводненията, опустошенията на жилища, имущество, личните драми на хората, продължиха тъжната традиция. И като че ли над редица подвластни на стихиите райони опасността продължава да виси като дамоклев меч.

Напоследък вече станаха няколко тежки аварии с неремонтирани язовири и по чудо не се стигна до човешки жертви. Скъса се част от язовирната стена край село Нова Върбовка във великотърновската община Стражица. Язовир „Чешме дере“ в стражишкото село Камен преля два пъти за седмица и наводни много къщи, детската градина и местното училище. Скъса се и дигата на язовира край провадийското село Тутраканци и водата тръгна заплашително към къщите, та се наложи хора и животни да бъдат евакуирани.

Редица изнесени в медиите данни показват, че опасните язовири в страната се увеличават, вместо да намаляват. Продължаващата и дори увеличаваща се заплаха за здравето, живота и имуществото на хората, които живеят около критичните водоеми е не само опасност за населението, което е разочаровано и възмутено от бездействието на отговорните институции и служби, които трябва да се заемат с решаването на съществуващия от години проблем. Случващото се е и удар по общественото доверие към отговорните за сектора институции, което генерира несигурност и колебания към готовността на държавата да се справи с повтарящия се всяка година проблем.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми

2019-06-28T14:35:48+02:00