язовирИзмина цяла година, откакто правителството обяви спешни мерки за обезопасяване на язовирите, отпускайки на Държавна консолидационна компания (ДКК) внушителната сума от 500 млн.лв. за ремонта на 800 водоема в страната. Очакванията на хората бяха, че през изтеклите 12 месаца с помощта на тези впечатляващи средства съответните държавни служби ще поработят здраво, за да се предотвратят бъдещи трагедии, като тези в близкото минало в Цар Калоян, Бисер, Мизия. За съжаление обаче нищо подобно не се случи.

Напротив, поройните дъждове от началото на лятото и постоянната опасност от преливания на язовирите, наводненията, опустошенията на жилища, имущество, личните драми на хората, продължиха тъжната традиция. И като че ли над редица подвластни на стихиите райони опасността продължава да виси като дамоклев меч.

Напоследък вече станаха няколко тежки аварии с неремонтирани язовири и по чудо не се стигна до човешки жертви. Скъса се част от язовирната стена край село Нова Върбовка във великотърновската община Стражица. Язовир „Чешме дере“ в стражишкото село Камен преля два пъти за седмица и наводни много къщи, детската градина и местното училище. Скъса се и дигата на язовира край провадийското село Тутраканци и водата тръгна заплашително към къщите, та се наложи хора и животни да бъдат евакуирани.

Редица изнесени в медиите данни показват, че опасните язовири в страната се увеличават, вместо да намаляват. Продължаващата и дори увеличаваща се заплаха за здравето, живота и имуществото на хората, които живеят около критичните водоеми е не само опасност за населението, което е разочаровано и възмутено от бездействието на отговорните институции и служби, които трябва да се заемат с решаването на съществуващия от години проблем. Случващото се е и удар по общественото доверие към отговорните за сектора институции, което генерира несигурност и колебания към готовността на държавата да се справи с повтарящия се всяка година проблем.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми