Радев обсъжда изборния процесДокато не се реши въпросът с купения, манипулиран и контролиран вот, няма да се укрепи доверието на гражданите в изборния процес. Това е констатацията на президента Румен Радев по време на поредната му среща по темата, този път с представители на политическите партии. Държавният глава посочи, че от решаването на този въпрос зависи постигането на демократични избори.

Огромният проблем е купеният, манипулиран и контролиран вот, и тук всяка партия носи своята отговорност, каза президентът. По думите му голяма роля имат партиите, които с решенията и поведението си следва да повишават доверието сред гражданите. „Не можем да претендираме, че сме европейска държава, че се спазват правата на гражданите, ако политически партии взривяват и компрометират изборния процес“, отбеляза държавният глава и настоя за по-строги наказания срещу купения вот. Той открои и необходимостта от диалог при решаването на проблемите при изборите. Според него докато всички участници в организацията и провеждането им не демонстрират воля, която да залегне в закон, в организация и технологични решения, обществото ни ще продължи да среща проблеми в изборния процес.

Румен Радев отбеляза също, че отсъствието на управляващите от инициираната от него среща показва, че нещата ще бъдат много трудни, рискови. „Има голяма вероятност догодина, на следващите избори, да отчетем същия негативен резултат и по отношение на недействителни бюлетини, и по отношение на купен и корпоративен вот, и по отношение на друга тема, която не засегнахме – начин на отразяване на самите избори“, смята Радев.

„Времето е сега, да се говори във всички форми, включително в президентството, защото президентската институция не може да наблюдава как българските граждани просто така губят доверие все повече в изборния процес и понякога отказват да участват в него, което води до делегитимация на цялата ни парламентарна и демократична система“, каза зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков. Представителите на БСП определиха дискусията по инициатива на държавния глава като навременна и полезна.

ДПС настоя за защита на конституционните права на българските граждани. „Против сме термини като „уседналост“, които се включват като параван за отнемане на граждански права”, посочи председателят на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него въпросите за технологията на избора са второстепенни. Партията е за въвеждане на машинно гласуване”, смята той.

Действително обсъждането на проблемите около изборите у нас е много актуално. Примерите, че това е крайно необходимо са много. Само един от тях, но много фрапиращ е, че 21 процента от бюлетините в последните местни избори бяха обявени за невалидни!? В западноевропейските държави от ЕС невалидните бюлетини не са повече от 5 процента.

Освен това недостатъците в изборния процес действат разединяващо в обществото и всяват недоверие към организаторите на вота и ролята в него на управляващите. Все по-малко хора тръгват към урните, защото не вярват, че гласът им има значение и ще повлияе на резултатите. Това е пагубно за националното единство, чувството за отговорност, демокрацията в страната и за принизяването на конституционното право на гражданите да избират и бъдат избирани.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми