Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева посети през седмицата Русия. В Москва тя разговаря на високо политическо равнище, включително и с руския министър на външните работи Сергей Лавров. Така, вероятно знаково, в годината, в която се отбелязват 140 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Русия, бе продължена очертаващата се динамика на започналия в края на миналата 2018 г. политически диалог между София и Москва с посещенията в руската столица на президента Румен Радев и на премиера Бойко Борисов.

В случая с парламентарния шеф е необходимо да отбележим, че визитата на Караянчева е нов позитивен момент в руско-българските връзки, като се има предвид, че от девет години председател на Народното събрание не е стъпвал в Русия. Странен факт, но факт.

Оживлението в българо-руските политически контакти определено е положителна тенденция в интерес на двете страни, между които съществуват традиционни духовни и всестранни отношения в много области. А традицията на българо-руските връзки, както и историческата близост между българския и руския народ, наистина са добра основа и за развитието на прагматичен и ориентиран към предизвикателствата на съвремието двустранен диалог в политиката, икономиката, културата и редица други области на взаимодействието от взаимен интерес.

В хода на срещата си със Сергей Лавров, Цвета Караянчева покани руски специалисти да ремонтират изтребителите Су-25 в завод „Авионамс“ в България. Потвърдена бе и готовността на България да осигури транзита на руски газ от „Турски поток“ към Европа, както и поканата към „Росатом“ да участва в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“.

Освен тези конструктивни предложения, Караянчева изрази позицията, че Русия има важно място в международния диалог и че България, като член на ЕС и НАТО, може да бъде мост за добри и прагматични отношения между Русия и тези организации. Посочено бе, че няма пречки за развитието на по-активно сътрудничество между двете страни в туризма, селското стопанство, науката и образованието.

Позитивен момент в руско-българските отношения е и видимо засилващия се диалог и взаимодействие между групите за парламентарно приятелство. По време на визитата на Цвета Караянчева в Москва и срещите й с ръководителите на руската Дума бяха набелязини мерки за по-ефективни парламентарни контакти.

В международен план, когато се говори за ЕДИНЕНИЕ, се има предвид преди всичко търсенето на сходство в позициите на различните страни, така че на базата на общи интереси да се постигне разбирателство и единомислие, както в интерес на двустранното или многостранното партньорство, така и на мира и сигурността. Визитата на председателя на българския парламент в Русия се вписва в тази формула. Както съобщи Сергей Лавров, в Москва очакват и външия ни министър Екатерина Захариева, което също е знак за необходима активност в българо-руския политически разговор по целия спектър на двустранните ни отношения.

Новата динамика на българо-руския диалог, който впрочем се води от години с различна интензивност и противоречивост, реално открива по-добра перспектива за практически стъпки в отношенията, така че в икономическото сътудничество и особено в енергетиката, която е най-важната му област, да се преодолее дълго съществуващото забавяне. Дано 2019 г. се окаже по-плодотворна от минали години, когато разговорите на високо равнище също бяха активни, но след това не бе отбелязан пробив и напредък в икономическата и други области, защото все се появяваха някакви обективни, но и субективни трудности. Ето защо в наситената с предизвикателства, често и с противоречия международна среда, взаимният стремеж на България и Русия към взаимно изгодно сътрудничество е не само от двустранна полза, но и принос за по-балансиран и справедлив международен ред.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми