Кирил и МетодийИма моменти, в които наистина сме заедно. Загърбваме политическите крамоли, различията от всякакъв вид в сложния ни живот, пък и се отдаваме на истинския и светъл български празник. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ни сближава, кара ни да се чувстваме горди българи. Защото на 24 май честваме епохалното дело на светите братя Кирил и Методий със създаването на глаголицата, но и постиженията и стремежите ни в необятната територия на познанието и духа.

Преклонението пред равноапостолите Кирил и Методий и онова, което сме съхранили през вековете и развиваме днес, трябва да ни носи удовлетворение. Независимо от превратностите на времето и предизвикателствата пред науката и образованието, които понякога ни водят към униние и обезверяване. Затова точно в такива мигове е необходимо да търсим опори и в положителното. А това са безспорните постижения на талантливи ученици, преподаватели, млади учени и изобретатели, творци в изкуството. Но и не забравяме онези исторически личности и събития за нашето оцеляване и въздигане, пред които се прекланяме и имената на които славим не само в празници, но и в делничен ден.

За светите братя е писано толкова много, че едва ли бихме могли да представим нещо ново и непознато. Струва си обаче да отбележим, че великото просветителско дело на Кирил и Методий е почитано достойно от всички славянски народи. Освен всенародното честване у нас, полагащо ни се по безспорни причини, мисията на обявените за „ съпокровители на Европа”, се отбелязва в редица страни на Стария континент.

Цветя на техните паметници и на верните им ученици поставят в Северна Македония. Традиционно се покланят с празничен държавен и църковен ритуал на създателите на глаголицата в Русия, а тържествено отбелязват духовно-просветителското им дело и в Чехия. Своята почит, както всяка година, ще изрази на 24 май и българска държавно-църковна делегация, която ще сведе глави пред гроба на свети Кирил в църквата „Сан Клементе” в Рим.

Струва си в миговете на най-красивия ни празник на буквите, на младостта, творчеството, науката и вдъхновението, да се взрем в постигнатото ЕДИНЕНИЕ на нацията. А трябва ли само на 24 май да е така?! Отговорът не е прост, но си струва да го открием. Всеки за себе си, но и всички заедно.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми