срещата на ЕлбаМалко са датите в световната история, които обединяват така значимо световната общественост. Победата над хитлерофашизма през пролетта на 1945-та е една от тях. Защото в основата на този триумф е положена чудовищната саможертва на изнеслия главната тежест за разгрома, тогавашният СССР, отдадеността и героизма на всички съюзнически държави, на борците от нелегалната съпротива и стоицизма на мирното население в Европа и по света. Сред възправилите се героично срещу мракобесието на хитлеризма бе и Първа българска армия, която положи телата на десетки хиляди бойци в пантеона на голямата победа във Втората световна война.

И не случайно на Девети май се чества и Денят на Европа. Тъй като от солидарността при великата победа над фашизма, поникна и континенталното цвете на ЕДИНЕНИЕТО. Именно общата борба във втория световен пожар направи възможен и стремежът към създаване на организация на европейските страни и народи, прераснала днес в Европейски съюз.

Закономерно е в деня на общоевропейския празник да си зададем въпроса- останахме ли верни на идеалите и принципите на основателите и продължителите на най-голямото междудържавно обединение в света? Обективността налага да признаем, че днес критиците на ЕС не са малко, особено в дните на драматичния процес за напускане на Общността от Великобритания и недоволството на някои страни-членки.

Всичко това има своите стари и добре известни нови причини. Но идеалите за общност, ценности, солидарност, взаимопомощ и свобода са живи и най-вече способни да се изправят срещу все по-сложните предизвикателства на времето. Което ни сочи, че Денят на Победата и Денят на Европа са празници, които не могат един без друг. Просто се преплитат. Ако ги съпреживеем искрено и без предубеждения, ще бъдем по ЕДИННИ. А това със сигурност ще ни направи и по-силни.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми