валидирането на пощенска марка, посветена на 140-годишнината от създаването на "Български пощи"Неотдавна министърът на транспорта Росен Желязков участва във валидирането на пощенска марка, посветена на 140-годишнината от създаването на „Български пощи“. Преди дни пък се разбра, че над повечето пощенски клонове в страната надвисва опасност от закриване, след като депутатите от Транспортната комисия в парламента гласуваха на второ четене промени в Закона за пощенските услуги. Промените дават правото на „Български пощи“ самостоятелно да закрива свои клонове в населени места с под 800 жители заради нерентабилност.

В момента „Български пощи“ имат мрежа от 2979 пощенски станции, от които 638 са в големите градове, но 1500 са в селища с под 800 жители, обяви шефът на държавното дружество Деян Дънешки. Той обеща да няма селище без пощенски услуги. В бъдеще пощенските услуги могат да се извършват и от дронове, даде полет на фантазията транспортният министър Росен Желязков. Разбира се, това може да стане в далечно бъдеще, но тогава сегашните обитатели на лишените от пощенски услуги хора едва ли ще бъдат между живите.

Освен това съображението за нерентабилност е доста странно и едва ли е подходящо за случая, защото пощите не са частна фирма, та дейността им да се оценява само от тази гледна точка. Защото хиляди българи ще останат в изолация без връзка на селищата им с другите населени места в държавата и с държавните институции. Не трябва също да забравяме, че свързаността е важна предпоставка за общуване и своеобразно ЕДИНОДЕЙСТВИЕ между гражданите. Няма съмнение, че закриването на над 1500 пощенски клонове в страната със сигурност ще засили изолацията и разделението в страната, което е във вреда на обществото.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми