Георги ГеоргиевМерките и усилията на изпълнителната власт за овладяването на пандемията от коронавирус в страната бяха подкрепени в актуално обръщение на НИ „Единение“, което намери широк отзвук и породи редица коментари в обществото във връзка с навременната реакция и конкретните предложения на Сдружението. В интервю пред БНР бившият заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството Георги Георгиев, който е един от учредителите на НИ „Единение“, изрази мнението, че на този етап от кризата не трябва да се взема нов външен дълг, а държавата да се концентрира върху „преживяването на пандемията“.

В предаването „Нещо повече“ на БНР той изтъкна необходимостта временно да се спре финансирането на големите инфраструктурни проекти с бюджетни средства, а общините да отложат капиталовите разходи, които не са свързани с форсмажорни обстоятелства. В същото време Георгиев изрази позиция Българската банка за развитие да подпомага главно проекти, свързани със здравето на населението и с производството на храни.

„Нормално е текущите бюджети на министерствата, без Министерството на здравеопазването и МВР, да бъдат редуцирани с разумен процент”, смята анализаторът. Той обърна внимание и на настойчивия призив на Сдружение НИ „Единение“ да се засили парламентарният и обществен контрол върху формирането на потребностите, свързани с кризата, и харченето на тези нови големи кредити, които правителството предвижда да вземе.

В отговор на въпрос на БНР за бъдещите цени в енергийната област, Георгиев посочи необходимостта да се обърне особено внимание на проблемите в енергетиката, тъй като възстановяването на производството в периода след края на пандемията ще бъде свързано с цената на електроенергията.

„България няма национална доктрина и няма задачи, които държавата би следвало да изпълнява, независимо от политическата конфигурация”, заяви Георгиев. Той добави, че забавянето на развитието на държавата в момента не трябва да бъде свързано със затваряне на очите пред проблемите на страната и неумението да се организираме като общество.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми