помощи за болницитеНад 5,3 млн. лева са дарени в борбата с пандемията COVID-19 от началото на извънредното положение в България, показа анализ на Българския дарителски форум. Вълната от помощи за болниците в София и на други места в страната достигна пик на 7 април, в деня на професионалния празник на медиците. Помощите се насочват и към Министерството на здравеопазването и оттам отиват по предназначение, посочено от дарителите.

Междувременно УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ вече е получила подкрепа с около 350 000 лева за закупуване на респиратори и друга необходима за борбата с коронавируса апаратура. 94% от даренията са за закупуване на медицинска техника, консумативи и предпазни средства за персонала на болниците. Дарителите са компании, физически лица и фондации, които насочват директно средства, специфични изделия и консумативи към болничните заведения, Министерството на здравеопазването и общини. Отделно фирми и граждани с различни възможности обединяват усилия чрез дарителски инициативи. Благородните кампании, които са реален израз на солидарност в обществото в борбата срещу опасната зараза, продължават вече няколко седмици. 6% от даренията до този момент са за образователни нужди, като осигуряване на устройства за достъп до виртуално образование, за социалния патронаж в общините, който на този етап основно поема доставката на храни и лекарства за възрастни хора и друг тип социална подкрепа, за храна на деца от уязвими групи.

Около 2,2 млн. лева са събрани към момента в сметката на Министерството на здравеопазването, съобщи министър Кирил Ананиев. Изразходването им ще бъде обявявано на страницата на ведомството, като ще се описва какво е осигурено с тях, допълни той. Ще се закупуват защитни облекла и всичко необходимо за лекарите и пациентите за лечението на COVID-19.

Освен с парични помощи общини, граждански организации, бизнеси и самоорганизирали се инициативни групи действат динамично, за да създадат системи за подкрепа както за медиците, така и за различните групи хора, които имат нужда от специфична помощ. Голяма част от общините се подготвят за включване на доброволци за подпомагане на изолираните с противоепидемичните мерки хора, но така, че да бъде гарантирана сигурността както на доброволците, така и на нуждаещите се от помощ.

Тази форма на съпричастност и солидарност се проявява в редица градове, сред които Троян, Велико Търново, Велинград, Кюстендил, Попово, Сливен и много други. Граждански организации се включват в работата на терен, активират горещи телефонни линии за консултиране за конкретни битови нужди, но и за психологическа подкрепа. Сред тях са Сдружение „Граждански инициативи“ – Ловеч, Българска асоциация по психотерапия и много др. Виртуална здравна клиника бе създадена за Банско, който бе под карантина.

Компании осигуряват подкрепа, като безвъзмездно предоставят услуги – транспортиране на дарения и доброволци, готвене за медицински лица и възрастни, координиране на кампании и др. Все повече хора работят като доброволци и организират цялата логистика за предоставянето по предназначение на конкретна апаратура и консумативи. Заместник генералният директор на БЧК, д-р Надежда Тодоровска, казва, че сред доброволците, които им помагат в дните на карантина, има министри и депутати. Те разнасят храна при спазване на задължителните мерки за безопасност. Доброволците преминават кратко обучение, казва още д-р Тодоровска.

Американското посолство в София и фондация „Америка за България“ също се включиха в кампанията, като обявиха програма за финансова помощ за българи, работещи в подкрепа на своите общности по време на разпространението на вируса COVID-19, се казва в прессъобщение на дипломатическата мисия. „Българите носят храна на съседите си, грижат се за поставените под карантина медици, помагат на възрастните си съграждани и вършат много други неща… Тези дейности показват силата на българите – тяхната връзка както едни с други, така и с цялата общност. Като отдавнашни партньори ние с ентусиазъм подкрепяме тези впечатляващи усилия.”, изтъква представителството на САЩ.

Дарителството и доброволчеството, които драмата с короновируса отприщи, са изключително важно явление в трудната ситуация, която преживява сега нашето общество. В усилията за облекчаване на спешните нужди на хората и държавата се включиха не само богати хора и фирми, но и граждани с ограничени доходи. Така в сегашния драматичен за българите момент се оказва не само помощ на нуждаещите се, но и се възстановяват необходимите на нацията солидарност и Единение.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми