боклукКандидатът за кмет на София Мая Манолова остро критикува системата за управление на отпадъците в столичния град. С ироничния въпрос това ли е кръговата икономика, зелената икономика, при която се харчат пари, за да се произведе гориво от боклука, а после това гориво се заравя в земята, тя отправи обвинения към сегашното ръководство на кметството и директно към Йорданка Фандъкова. Поводът е, че в сметището в Долни Богоров се заравя преработен боклук – по-точно висококачествено гориво, което произвежда заводът за преработка на боклук от боклук.

„В нормалния свят от такова гориво се произвежда енергия. В София висококачественото гориво, резултат от преработката на боклук, се заравя в земята т.е. тук зад нас ние заравяме пари. Това са парите, с които трябваше да поевтинее парното на столичани според обещанията на кмета Фандъкова.“ Манолова поиска референдум за боклука. “В сметището дневно се заравят по 300 тона от т.нар. РДФ. А столичани плащат тройно – веднъж за преработка на боклука, втори път за заравянето му и след това за изгарянето на част от него в циментови заводи. Манолова изчисли, че сметката е общо 36 млн. лв. и ще нарасне с 15 млн. лв. годишно след избора на нова фирма за събиране на отпадъците на София.“, каза кандидатът за кмет.

Йорданка Фандъкова отговори на бившия омбудсман: „Г-жа Манолова е чула част от истината, но може би не знае, че ние имаме разработен проект за изграждане на инсталация с използване на RDF горивото в завода за отпадъци, с което наистина би могло парното да поевтинее, но този проект трябва да се развие, да се защити и да се получи финансиране, а това тече в момента. Вероятно също така тя не знае, че от 2009-та година започнахме проектът за рекултивация на депото в Долни Богров, който предстои да завърши през следващите години.“ Фандъкова подчерта, че с постигнатото от Столичната община за 10 години в решаването на проблема с боклука на града и със завода за боклука, хората вече са забравили кризата с отпадъците, балирането и площадките, на които балите гниеха и разнасяха зловонна миризма.

Заводът бе открит през 2015 г. от премиера Бойко Борисов в село Яна в района на Кремиковци. В него бяха вложени 346 милиона лева, включително финансиране от ЕС. Целта беше в него да се произвежда RDF гориво, което да се използва за получаване на рециклирана електроенергия за топлофикацията. Фандъкова каза, че в тази посока се работи. Целта още не е постигната по причини, които не са конкретно обяснени от властите. Поради това Мая Манолова иска референдум за проблема с отпадъците в София.

Спорът между кмета и най-силния кандидат за кметския пост в предстоящите местни избори през следващия месец стана на фона на съобщения, че Софийска община е обявила един от големите си търгове т.е. за разпределянето на бизнеса с боклука. Местната власт пусна поръчка за почистването на голяма част от столичните райони, а общата индикативна стойност на поръчката е 435 млн. лева с ДДС за срок от 5 години.

В хода на предизборната си кампания кандидатът за кмет на София, бившият омбудсман Мая Манолова, обяви, че ще се бори и за решаването на проблемите с мръсния въздух в столицата и предоставянето на обществените поръчки в компетенцията на Софийска община. „Управлението на София не е дясно, то е задкулисно. Пиша моята програма заедно с гражданите и вече я обсъждах в различни формати“, посочи още Мая Манолова.

„Ценя подкрепата и на леви и на десни, но още повече ценя подкрепата на гражданите и инициативните комитети, на неправителствените организации“, заяви Мая Манолова в медийна изява.

Независимо от остротата на спора между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова по болните проблеми на София делът между сегашния кмет и главния му конкурент за поста се води културно, с аргументи и контрааргументи и без лични нападки, с което се дава пример как трябва да се действа в условия на предизборна кампания. Защото битката за кметските постове трябва да бъде преди всичко състезание на идеи, цели и програми, а не оплюване и хвърляне на неаргументирани остри обвинения, което за съжаление преобладава в нашия политически живот. А ще се отнася до преодоляването на проблемите в столицата и другите градове в страната, и в това отношение Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ може да помогне с ценна експертна помощ. Разработките на Сдружението дават не само оценка, но и практически решения. Използвайте ги!

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми