голям успех на български информатици в БакуС четири медала се завърна българският ученически отбор от Международната олимпиада по информатика в азърбайджанската столица Баку. Нашите ученици заслужиха един златен, два сребърни и един бронзов медали. Златният медал е за ученика от 12 клас Радослав Димитров от МГ „Акад. Кирил Попов“ в Пловдив.

Сребърни медалисти станаха Александър Кръстев – също 12-ти клас, но във варненската МГ „Д-р Петър Берон“, и Мартин Копчев – ученик в 9-ти клас на ПМГ „Акад. Иван Гюзелев“, Габрово. Десетокласникът Виктор Кожухаров, възпитаник на МГ „Баба Тонка“ в Русе спечели бронзов медал.

Ръководители на българските състезатели в олимпиадата бяха Емил Келеведжиев от Института по математика и информатика на БАН и Антон Шиков от Ямбол. В състезанията участваха над 300 ученици от около 90 държави. България се нареди на 10-то място по точки и по медали. Това е най-доброто ни постижение по медали през последните 5 години, съобщиха от Министерството на образованието и науката. В съобщението се посочва, че страната ни запазва 5-то място в света по медали в класирането за всичките олимпиади. Участието на нашите математици става с подкрепата на Министерството на образованието и науката.

Похвалните успехи на младите информатици предизвикват национална гордост, както и желание техните амбиции и успехи да бъдат споделяни от все повече ученици, защото интелектуалният потенциал на младите българи е голям! За постигането на тази цел много полезна е концепцията на Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ, в която са посочени практически стъпки за успешно развитие на образованието и науката в България и съобразяването им с добрите традиции у нас и новите предизвикателства на времето.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми