НАПГлоба от няколко милиона лева ще бъде наложена на НАП заради изтичането на лични данни. Това съобщи за медиите председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов.

Проверката на КЗЛД по случая с хакерския пробив в приходната агенция е приключила и през следващите дни на НАП ще бъде връчен актът за установено административно нарушение. Агенцията ще има срок от три дни, в които да може да представи възражение срещу санкцията, точната сума за която още не е уточнена. След това КЗЛД ще издаде окончателния акт.

Законът предвижда много високи глоби за подобен пропуск в сигурността – до 20 милиона лева. Конкретната преценка ще е спрямо случая и ще бъде пропорционална на него, уточни Караджов. Според него за подобен теч на лични данни друга глоба, освен максималната, би била изненадваща.

Законът за защита на личните данни предвижда събраните суми от наложени от Комисията имуществени санкции да постъпват в нейния бюджет.

Проверката след хакерската атака в НАП е отнела на КЗЛД около месец. Констатиран е незаконосъобразен достъп и разпространение на личните данни на български граждани.

Вече е установено колко точно са засегнатите физически лица, колко са чужденци и колко са под 18 години.

Все още не е ясно кога ще бъде събрана глобата от агенцията по приходите. Едната възможност е част от санкцията да бъде платена веднага, а останалата да бъде взета от бюджета им за догодина.

Огромната глоба е прецедент, за който досега няма разписан конкретен механизъм. В случая обаче държавни пари ще бъдат прехвърлени от единия джоб в другия, както гласи народната поговорка. Неминуемо всеки си задава въпросът с какво това вземане-даване с пари на данъкоплатците ще помогне на укрепването на сигурността на личните данни в НАП, което е част от националната сигурност на страната? Не е ли по-добре вместо тази бюрократична операция да се помисли как да се укрепи защитата на НАП от бъдещи хакерски атаки, което със сигурност ще изисква агенцията по приходите да отдели значителни средства вместо да се обезкървява за сметка на КЗЛД, а след това да иска от държавата допълнителни пари за киберзащита.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми