автомобили ремонтПодготвяният проектозакон за превозните средства съдържа учудващи мерки, както и предизвикващи много въпроси промени в процеса на регистрацията на новите автомобили. Властите готвят солени глоби за собствениците на автомобили, които ремонтират колите си сами. Предвижда се също не КАТ, а частни пунктове да регистрират колите.

Съобщенията за подготвяните промени в закона за пътните превозни средства бързо предизвикаха стотици остри реакции в Интернет и социалните мрежи. А и възбудиха въпроси в гражданството – защо се правят промените и кого всъщност ще обслужват те?

Ако решите да смените маслото на автомобила си сам или при ваш познат било то пред блока, или в гаража, то ще бъдете глобени поне с 500 лева. Не е ли това абсурдно, възмущават се потребители в мрежата.

Предвижда се всеки сервиз да бъде вписан в регистър. Така бизнесът ще излезе на светло, твърдят авторите на проектозакона. Според тях такъв ред има в цяла Европа. Според гражданите обаче набелязаните промени ще ги ощетяват. „В България автопаркът е изключително остарял и много голяма част от дребните ремонти хората сами си ги оправят“, казва Богдан Милчев от Института за пътна безопасност.

България е в дъното на класацията по възраст на автопарка от страните в ЕС. Това показват данни от анализ на Евростат за 2018г. До 5 години са около 5% от автомобилите (около 160 хил.), до 10 години – 10% (около 400 хиляди коли), между 10 и 20 години – 60% (близо 2,4 милиона броя) и над 20 години – около 25% (близо 1 млн. автомобила). През 2018г. регистрираните нови коли у нас на възраст до 2 години са били само около 1,7% от общия брой на автомобилите.

Наистина лошите ремонти са предпоставка за произшествия по пътищата на превозните средства по технически причини. Но нали за това са техническите прегледи? Щом колата е изправна какво значение има дали собственикът я е ремонтирал или това е сторено в регистриран автосервиз? Не се ли крият в случая намерения да се монополизира бизнеса с автомобилните ремонти и той да се съсредоточи само в големи фирми, основателно питат шофьорите. Задава се и въпросът защо е необходимо държавният КАТ, който се издържа от данъкоплатците, да прехвърля регистрацията на автомобилите към частни фирми, които със сигурност ще оскъпят автоуслугите?

Засега тези въпроси нямат точен отговор, което създава подозрения, че новият закон за транспортните средства обслужва лобистки интереси. За да не се предизвикват противоречия и разединения в обществото е необходимо преди приемането на проектозакони, те да се обсъждат внимателно и общественото мнение задължително да се вземе под внимание преди крайното решение. Освен това родните експерти не бива механично да пренасят европейския опит на всяка цена, да не кажем силово, в нашата практика. Без да се отчитат специфичните ни условия, повсеместно ниските ни доходи, справянето на хората с подръчни средства за определени дейности по принуда, а не от неудържимо желание за допълнително усилие извън трудовата си дейност.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми