Иван ГешевХиперактивният в много посоки още от началото на мандата си главен прокурор Иван Гешев обяви и война на битовата престъпност. Той обеща безкомпромисност и използване на всичко позволено от закона, за да се осигури спокоен живот на хората. „Държавата е длъжник на своите граждани и е време да започнат акции срещу битовата престъпност в цялата страна“, призна главният обвинител на брифинг в столичния квартал „Христо Ботев“, известен като свърталище на бандити и криминално проявени „майстори“ на битовата престъпност.

„Обявяваме война на битовата престъпност и на тези, които извършват престъпления – кражби, грабежи, тормозят възрастните хора по селата, убиват, изнасилват. Те трябва да преосмислят поведението си, но в противен случай, ще се сблъскат със закона и ще бъдат изправени пред съда и получат това, което заслужават”, заяви Гешев с уточнението, че тази задача не е сложна при наличие на взаимодействие със съответните структури на изпълнителната власт с другите власти. Главният обвинител обеща да има видими резултати от предприетата кампания към края на тази или началото на идната година.

Обществото наистина се нуждае от решителни мерки срещу битовата престъпност, но шумната публична разгласа със сигурност не е най-важното в борбата срещу това отрицателно явление, което тревожи българите от началото на прехода. Престъпниците, които безчинстват почти безнаказано, няма да се стреснат от заплахите на прокуратурата. Мерките трябва да бъдат всеобхватни и системни, трябва да обхванат както нуждаещото се от промени наказателно право, така и действията на правозащитните органи, които често не са адекватни и ефикасни за високото ниво на битовата престъпност. Вътрешният министър Младен Маринов побърза да е в крак с главния прокурор и съобщи, че в МВР е направена необходимата организация с приоритет към битовата престъпност, и че тя се отнася за цялата страна. Какви конкретни нови инициативи и мерки обаче се крият зад тази обща фраза не е ясно.

Експерти на НИ „Единение“ посочват, че решителната борба с битовата и криминалната престъпност изисква важни промени в законодателството, така че да се завишат санкциите срещу криминогенния контингент. Необходимо е и да се работи за възпитание и превъзпитание на малолетните и непълнолетните млади хора, склонни да извършват кражби и насилия.

Не случайно Гешев обяви кампанията си в квартал „Христо Ботев“ с предимно ромско население, тъй като някои от обитателите му, както и на други подобни квартали в столицата и страната, са източници на битова престъпност, извършвана от малолетни и немалолетни лица. Обществото отдавна настоява за по-строги присъди срещу извършителите на противообществени деяния. Законът обаче сега дава възможност при поредица престъпления, те да се обединяват и извършителят им да получи наказание само за едно от тях. Освен това има и елемент на политическо заиграване с ромското население, което не позволява да бъдат приети адекватни на тежката ситуация по-строги наказания.

Преди време се заговори за пряко участие на населението в борбата срещу закононарушенията чрез създаване на обществени доброволни отряди като профилактична мярка срещу безчинстващите престъпници. Но този разговор бързо заглъхна, вероятно заради обезлюдяването на много от малките населени места и вселилия се сред хората страх престъпниците да не им отмъстят.

Дано войната срещу битовата и криминална престъпност, обявена от главния прокурор, даде известен резултат. Трябва да се има предвид обаче, че в общество като нашето, където социалното неравенство и нищетата стават все по-големи, а и лумпенизацията е в настъпление при дезорганизирана държавност, крачката извън закона за много хора е твърде лесна. Ето защо наред с акциите срещу рушителите на реда е необходимо да се работи активно за възпитанието в морал на младите хора, но и за издигане на социалния статут на населението.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми