АЕЦ „Белене“„Росатом“, General Electric и Framatome искат заедно да строят АЕЦ „Белене“. Трите компании подписаха меморандум за сътрудничество в участието им в процедурата за избор на стратегически инвеститор. Тези компании са от така наречената къса листа за реализацията на този важен за България и региона проект, чиято реализация се бави дълги години поради политически и икономически интереси и игри в България и Европейския съюз.

АЕЦ „Белене“ е замислена още през 1980-те години на миналия век, но реализирането ѝ бе замразено през 1990 г. Опитите за продължаване на проекта бяха също неуспешни през 2012 г. и проектът бе спрян с решение на парламента. Със сегашното подписване на документа трите международни фирми всъщност заявяват, че обединяват усилията си за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за изграждането на електроцентралата. За такъв обаче реално може да бъде избрано само руското дружество, като останалите две ще доставят част от технологичното оборудване за проекта.

От съобщението става ясно, че „при условие, че руската държавна корпорация „Росатом“ бъде избрана за стратегически инвеститор в проекта въз основа на резултатите от конкурса, американската компания General Electric ще се счита за партньор с турбогенераторната инсталация, базирана на технологията Arabelle и оборудването на машинна зала, а Framatome SAS – за партньор с оборудването за Автоматизираните системи за управление на технологичните процеси (АСУ ТП) за българската атомна електроцентрала“.

Впрочем, френската компания Framatome отдавна заяви своите намерения към българския проект като участието й в него ще бъде като доставчик и изпълнител. Фирмата ще опита да осигури финансов ресурс за изпълнение на своя обем дейности и ще предостави свежи пари, с които те ще се изпълнят. Вложените от френското дружество средства обаче ще трябва да бъдат върнати от бъдещия инвеститор в проекта.

Преди няколко месеца „Росатом“, Framatome SAS и General Electric влязоха в краткия списък от пет кандидата за създаването АЕЦ „Белене“, заедно с Китайската национална ядрена корпорация (China National Nuclear Corporation – CNNC) и Корейската хидро-ядрена корпорация (Korea Hydro & Nuclear Power Corporation – KHNP). „Росатом“ вече успешно си сътрудничи с Framatome SAS и General Electric по международни проекти като АЕЦ „Пакш“-2 в Унгария и АЕЦ „Ханхикиви“-1 във Финландия, гласят съобщения на руски медии. С компанията General Electric сътрудничеството се осъществява в рамките на проектите АЕЦ „Аккую“ в Турция и АЕЦ „Дабаа“ в Египет, в които съвместно предприятие на GE и „Росатом“ е доставчик на оборудването за турбинния остров.

Създаденият консорциум за развитие на проекта АЕЦ Белене“ е една наистина реална стъпка към създаването на оптимални финансови и технически условия за реализирането на втората българска атомна електроцентрала. Уникалното в случая е, че един важен български проект успява да обедини световни лидери в ядрената енергетика. Придвижването на проекта в сътрудничество между водещите руска, американска и френска енергийни компании е гаранция, че за бъдещето на проекта вече е осигурена геостратегическа стабилност, смятат енергийни експерти. Те подчертават също, че засилващият се оптимизъм за реализацията на АЕЦ „Белене“ има голямо значение за енергийната сигурност на България и региона в условията на изпълнението на така наречения „Зелен пакт“ на ЕС, в условията на който ролята на ядрената енергетика ще продължи да нараства.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми