„Газпром“ свали цените за руския газ към БългарияНавръх 3 март „Газпром“ свали цените за руския газ към България с 40 процента. Това е най-голямото намаление на цената на руския природния газ не само за България. Премиерът Бойко Борисов определи сключеното от „Булгаргаз“ споразумение с руския газов гигант като „символичен подарък“ в деня на българския национален празник. „Диверсификацията и конкуренцията реално показват как падат цените на синьото гориво“, коментира Борисов.

Енергийният министър Теменужка Петкова все пак отбеляза, че голяма роля в преговорите с монополиста „Газпром“ е изиграла Европейската комисия. Изпълнителният директор на “Булгаргаз” Николай Павлов от своя страна обяви, че със сключеното споразумение се задължава държавният регулатор да преизчисли цените на руския природен газ със задна дата за периода от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г. По данни на “Булгаргаз” на техните клиенти ще бъдат върнати над 150 млн. лева.

„Очакваната цена, която ще бъде предложена, е калкулирана на база актуална информация за петролните продукти и курса на долара към 2 март. Може да има и леко отклонение в едната или другата посока. Постигнатото намаление е най-голямото в дългогодишните търговски взаимоотношения между „Газпром“ и „Булгаргаз“. То ще има значителен ефект върху топлофикационните дружества и българската икономика. Новата ценова формула ще се прилага със стара дата от 5 август 2019 г., когато „Булгаргаз“ официално поиска от „Газпром“ предоговаряне на условията на договора за цената.

„Промененият ценови механизъм ще доведе до разлики в доставните цени, считано от 5 август 2019 г. до 29 февруари 2020 г.”, заяви изпълнителният директор на „Булгаргаз” Николай Павлов. Той каза, че е редно разликата между цените да бъде възстановена на клиентите на „Булгаргаз”. „За тази цел ще поискаме от регулатора КЕВР да се утвърдят цени със задна дата от 5 август 2019 г. до 31 март 2020 г. От 1 март ще се прилага новата цена по договора с „Газпром“. По първоначални изчисления „Булгаргаз” ще предложи на КЕВР утвърждаване на цени, които ще доведат до възстановяване на приблизително 150 млн. лева с ДДС. В допълнение ще бъдат възстановени и суми на клиентите за месец март.”, каза още Павлов. Очаква се новата значително по-ниска цена на руския природен газ да даде възможност цената на доставяното от „Топлофикация“ отопление за бита също да се намали с около 20 процента.

Преговорите между „Газпром“ и „Булгаргаз“ се водиха седем месеца. Те завършиха с изгодно за България споразумение главно поради политиката на ЕС срещу газовия монопол. Тя се възприема от руския газов гигант и е в интерес на потребителите на „синьо“ гориво в Европа. Така че нашите политици в случая нямат заслуга, каквато се опитват да си приписват. За продажбата на газа си има пазари и правила, на които според конюнктурата се подчинява търговията с горивото.

Коментирайки новата по-изгодна за България цена на газа, експерти оценяват положително договореността с „Газпром“, защото това ще даде възможност на българската икономика да стане по-конкурентноспособна и по-печеливша, а гражданите, голяма част от които са „енергийно бедни“, да заплащат по-поносими за оскъдните им доходи средства за отоплението си през зимния сезон.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми