детска яслаСтоличната община най-накрая призна, че 5500 деца не са приети в яслите в рамките на общинските детски градини и затова ще увеличи местата във всяка група. По предложение на зам.-кмета Тодор Чобанов комисията по образование към СОС прие в яслена група да се допускат до 23 деца. Докладът е в съответствие с Наредбата за финансиране на детските градини на МОН, която бе изменяна два пъти през изминалата година. Първата промяна допусна до 2 деца над максималния прием от 18 в група, а по-късно бе решено да бъдат вкарани по още трима малчугани, пише в. „Монитор“.

Наднормен прием ще има само при условие, че средната месечна посещаемост в три поредни месеца е под 12 деца, има условия за отглеждането им според правилата на здравното министерство и при наличие на недостиг на места в съответния район. Няма да бъде назначаван обаче допълнителен персонал, защото наличният се справял с максималната натовареност, която преди била от 30 деца, обоснова се зам.-кметът. В момента за децата в една яслена група се грижат медицинска сестра и помощник-възпитател на смяна. Според Чобанов 700 деца ще бъдат приети допълнително след доклада му през май, когато е първото класиране за забавачките. Той припомни, че през настоящата учебна година общината се е съобразила с искане на родители, които са настояли да се спазват ограниченията на бройките за прием на МОН и заради това в ясли не са били записани 2000 деца.

Децата на работещи родители и студенти ще получават повече точки при прием в столичните самостоятелни ясли. Това предвиждат промени в правилата за прием в яслите, внесени за обсъждане от зам.-кмета на София Дончо Барбалов и председателя на комисията по здравеопазване в Столичния общински съвет д-р Веселин Милев. В момента децата на работещите и студентите в софийските ВУЗ-ове получават по една точка, а промените предвиждат да се дават вече по 2 точки. От общината имат намерение да затегнат още контрола при приема на деца със специални образователни потребности, или хронични заболявания. Малчуганите с подобни проблеми ще бъдат до 3 в яслена група, вместо до 5. Директорите на яслите ще бъдат задължени всяка седмица по време на класиранията да обявяват свободните места. Отписването на децата пък ще трябва да се отразява в тридневен срок в Информационната система за обслужване на детските заведения. Вносителите на доклада предлагат и нововъведения. Първото е документите на малчуганите, които родителите представят в яслите при записване, да се съхраняват в срок от 5 години. Със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова пък ще бъде създадена работна група, която да следи за проблеми свързани с дейността на общинските самостоятелни ясли.

„С всички промени се цели създаване на точни правила по регистриране, кандидатстване, класиране, записване, преместване и отписване на децата в общинските ясли. Измененията на правилата ще доведат до прозрачен и отворен механизъм за приема, както и контрол върху процесите на кандидатстване, класиране и записване“, посочва се в мотивите на вносителите.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми