Полша освобождава младите от данъка върху доходитеДа си млад човек в Полша никога досега не е било толкова изгодно. Нов закон, който влезе в сила в страната от 1 август, премахва данъка върху доходите за близо 2 милиона млади работещи поляци съобщи агенция АП. Инициативата е опит на правителството да спре огромното изтичане на мозъци, което Полша преживява през 15-те години от присъединяването си към Европейския съюз. Премиерът Матеуш Моравецки заяви, че данъчното облекчение ще даде нови възможности на младите хора, които „да се равняват на тези на Запад“. Поляците на възраст под 26 години, които печелят по-малко от 85 528 полски злоти (почти 20 хил. евро) годишно, от 1 август ще бъдат изключени от данъка върху доходите, който се равнява на 18%. Отстъпката е щедър жест, предвид че средната заплата в Полша е малко под 60 хил. злоти (малко под 14 хил. евро) годишно. Според разчетите на правителството 2 милиона млади хора ще могат да се възползват от мярката.

Тази похвална инициатива в Полша наистина е челен опит, който може да се приложи и в други страни от Източна Европа, включително в България. Впечатляващо е и това, че премирът Моравецки лично е внесъл в парламента предложението за този облекчаващ младите хора закон, без да е имало обществен натиск в тази посока. Застъпвайки се за новия закон, Моравецки каза, че през последните 15 години 1.7 милиона поляци са напуснали страната. „Това трябва да свърши, младите хора трябва да останат в Полша“, подчерта той и посочи, че масовото емигриране оказва негативно въздействие върху икономиката.

Не е ли време и българската държава да вземе някакви мерки за намаляване на изтичането на работна ръка и „мозъци“ към по-богатите страни в ЕС, където да отдават сили за тяхното благополучие, вместо да работят у нас за благополучието на нацията? Всичко това обаче може да се случи единствено с ЕДИНЕННИЕ по няколко основни приоритета за държавата, един от които е свързан и с разкриването на по-широки възможности за реализация на младите хора и задържането им за труд и развитие в страната.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми