сеч на здрави дървета в парк в ПловдивУдивителна е енергията, с която жителите на кв. „Кършияка“ се обединиха и за броени дни държат високо напрежението у инвеститори, решили да унищожат парк, който е единствена зелена площ в района. Кварталът е на хубаво място, близо до Марица и новото строителство упорито го сгъстява. Когато на 9 март тук почва санитарна сеч на големите дървета в парка, разположен върху 16 дка, хората все още не подозират какво предстои. След като жертва на трионите падат не 9, както е било обявено, а 64 големи здрави дървета, спонтанно се ражда първият протест, а след него следват и други действия.

През изминалата седмица хората от квартала, организирани от Асен Костов, успяха да променят дневния ред на общинската сесия. Те внесоха подписка, която бе подкрепена от повече от 2 100 души, да разберат откъде идва проблемът и да засадят 40 млади фиданки, дар от районния кмет. Грешката, използвана доста добре от инвеститорите, идва от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, което е издало кадастрална карта на района с променено предназначение на терена на парка. В общия градоустройствен план паркът си е парк. От министерството се извиниха и обещаха да поправят грешката, но така или иначе, паркът е съсипан.

Сред протестиращите днес имаше всякакви хора – и възрастни, и млади, и майки с колички и деца, които като всички малчугани, играеха сред отсечените дървета. В протеста се включиха и няколко политически сили, но присъствието им не беше твърде добре посрещнато от множеството, което видимо вече не вярва на обещания и вижда предизборни намерения дори и в най-съзнателните усилия да се поправи ситуацията.

Във вторник, 19.03.19г., предстои тристранна среща. В нея ще участват инвеститорът, който бе спрян в момента, когато бе започнал да огражда парка, кметът на Пловдив Иван Тотев и лидерът на протестите Асен Костов. Другата неделя (24.03.19г.) ще бъде проведен нов протест, заявиха хората намерението си да направят всичко възможно, за да спасят своя парк.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми