Райна КнягиняРъководството на сдружение „Национален съюз ЕДИНЕНИЕ“, колективен член на сдружение „ИНИЦИАТИВА ЕДИНЕНИЕ“ кани всички българи на историческа възстановка „143 години от априлското въстание през 1876 г.“

черешовото топче в гр. Клисура
Място: градинката зад бившия мавзолей в столицата
Време: 16,00 часа на 20.04.2019 г.
Продължителност: Около 40-50 мин.

Съдържание: Възстановката включва живи картини от основните моменти от избухването на априлското въстание през 1876 г. Мероприятието започва с кратко запознаване с подготовката на въстанието в четирите революционни окръга.

Първата жива картина пресъздава общото събрание в местността Оборище, където се определя датата на въстанието и се приема възвание към всички българи.

Априлското въстание през 1876 г.
Втората картина пресъздава избухването на въстанието в Копривщица. Възпроизвежда се пукването на първата пушка, писането и изпращането на кървавото писмо до Панагюрище.

Третата картина пресъздава полагането на въстаническа клетва.

В четвъртата картина се пресъздава изстрела с черешовото топче в гр. Клисура от Боримечката.

Във възстановката участват членове на патриотични сдружения от София, Видин и Самоков., облечени в автентични униформи и носии, както и оръжия от това време. Ще бъдат произнесени оригиналните текстове на възванието, кървавото писмо и клетвата написана от Поп Грую Бански.

Преди и след възстановката се организира открита изложба на оръжия от априлското въстание.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми