събор на българския дух и традицииКато събор на българския дух и непреходната сила на традициите определи президентът Румен Радев традиционния Петропавловски събор на народното творчество, който се състоя в края на юни край манастира „Св. св. Петър и Павел“ край Лясковец. Над 4000 певци, танцьори и разказвачи от цялата страна участваха в това впечатляващо фолклорно събитие, открито от държавния глава. „Можем да имаме успех като нация, само когато имаме обща цел и единство на усилията“, посочи в словото си той: „Усещането за непреходната България, тази на силното българско творчество, на устойчивия, жилав български характер, на живия християнски дух е особено силна тук“.

Петропавловският събор е най-големият фолклорен фестивал в Северна България и се провежда през година вече три десетилетия. В тазгодишното му издание участниците бяха от 4 до 88-годишни. Огромно удоволствие и въодушевление се бе възцарило сред хилядите съпричастни на събитието почитатели на българския фолклор. Особено радващо бе присъствието на десетки детски и младежки формации, което е показателно за непресъхващата и неугасваща привързаност и на родрастващи българи към фолклора.

Впечатляващият Петропавловски събор на народното творчество, в който участваха хиляди хора и много състави, както и представители от други държави, бе не само ярка демонстрация на неувяхващата любов към българския фолклор и дух. Той показа, че такива български прояви сплотяват хората в обществото и така създават предпоставки за единомислие и ЕДИНЕНИЕ на нацията, които са абсолютно необходими за решаването на политическите, социалните и икономическите проблеми на държавата и откриват път към преодоляването на застоя в интерес на всички българи.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми