народно събрание„Богатството е само половин чаша бира. Властта е шампанско”
Стивън Кинг

Коментар на: Николай Коев

Има един вирус без открит щам, а и никой не се старае да го изолира. Против него няма открита ваксина, просто е неизтребим. Не започва нито с висока температура, нито с болки в гърлото и отпадналост. Напротив, диамантът в короната на майката природа ЧОВЕК си е жив и здрав. Пращи от енергия и проекти за бъдещето. Универсалният субект обаче е обсебен от вечно жив, неизлечим и постоянно мутиращ вид вирус. Той изпълва съществото му, разтърсва съзнанието, не му дава миг покой. И подчинен, преливащ от амбиция, заразеният поема нагоре и все нагоре, протягайки ръце към искрящата цел. Научен е и знае, че пътят до върха не е нито къс, нито лесен. Трябва да усвои движението на змиорката, да се свие като таралеж с наострени за отбрана и нападение бодли, ако се наложи да запърпори и гази като валяк дори, пък и да милва детски главици и прегръща майки с просълзени от признателност очи. Стигне ли обаче до целта, насладата е безмерна. Грабва КОРОНАТА златна и я брани храбро. Не я дава без бой, така са го учили. Защото властта мнооого дава, нещичко и взема, но все пак е несправедливо щедра за слугите на народа.

Да, става въпрос за нейно величество ВЛАСТТА. Не на този или онзи, тези или онези, домогнали се до нея, те си знаят как. А за измамната блудница, която допуснала до себе си момчетата и тук-там някое момиче на късмета, става ревнива и задържа своите пленници докрай с неизтребимия ВИРУС ЗА КОРОНАТА. По нашите географски ширини изпълзелите по-горе не се дърпат много от заразата с властолюбие и приемат с двулично терзание бремето за защита на народните дела, но с едно условие – да бъдат приобщени за живот в лукса на златната клетка. Ако някой обаче отвори вратичката на кафеза и им предложи да изберат синевата на простора и свободата от народната любов, изтръпват и стават страшни, дори зли. Защо ли? Ами те просто вече са приели с отворени обятия заразата и си мислят, че никой друг, освен тях, не може да управлява, властва и носи тежката КОРОНА.

Затова изкусни майстори им тапицират къщичката с изборно доверие, за да се къпят после и пенят в него, съвсем не по Пернишкия способ – на сухо. Уникално! Катерачите и достигналите върха са готови да заложат всичко и всички, но без КОРОНАТА. Защото тя вече е живот, притиска здраво към земята, прави те, някак си, по земен, по-сигурен и защитен от бурите на деня, по-пръв сред равни и по-равен с първите, дори извън родната територия.

Това приятно и сложно упражнение явно не е за всички. За да го изиграеш, трябва да си спец и изучен при много добър майстор. И с въздебела кожа, осигуряваща дълго политическо съществуване. Да учудва ли някой тогава плискащата се и прекалено достъпна реторика, с която в разстояние на час се пускат по пързалката онези долу с две противостоящи тези? Да възникват ли въпроси защо пък точно сега резнаха бизнеса на мастит хазартен бос, все едно в дългите години назад той изобщо не е давал повод за разследване и задействане на органите? Да се възхитим ли, че пак точно сега изтерзаната общественост наостри слух за изплъзнало се и незаконно направено СРС от телефонен разговор на президента с командира на Военновъздушните сили? Да сме спокойни ли, когато по линията Радев-Гешев прескачат искри и понамирисва на война между институциите? Да приветстваме ли безумието с водния колапс в Перник? Да бъдем ли безучастни към боклукчийската драма с вноса и на токсични отпадъци? Да попитаме ли – защо пък и ние не изнасяме боклуци към развитите западноевропейски страни? Имаме ги в излишък, имаме и нарочни хора за извършване на експортна дейност. Да ни кажат най-накрая и онези от висшето дипломатическо ведомство с предимно задгранично мандатно мислене – имаме ли поне някаква относително независима външна политика, или ще продължим да се правим на регионално значими с катастрофално ниските си лични доходи.

Въпроси, въпроси и все с логично налагащи се отговори. Но, изглежда, всички заразени с ВЗК /Вирус за Короната/, не искат да обясняват гласно и нещо шикалкавят. Защото току-виж някой, също вирусно позитивен, издърпал преждевременно килимчето с… висока степен на вероятност. Знае ли човек -живот. Предлага всичко, ама не за всички!?

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми