1-ви брой на вестник „Единение“Сдружение НИ “Единение”, инициирано преди четири години от акад. Стефан Воденичаров, вече има свое печатно издание – „Единение“, след като от няколко години публикации на важната тема, това какви трябва да бъдат националните цели и приоритети на България, за да се развива нормално и с благополучие страната, се публикуват от сайта edinenie-bg.eu . Първият брой на вестник, „Единение“, който ще се издава периодично, бе представен на среща на основатели и привърженици на Националната инициатива „Единение“ в софийския хотел „Анел“.

Председателят на Софийската организация на Сдружение „Единение“, известният композитор Кирил Икономов, посочи, че в дългоочаквания първи брой на в. „Единение“ участват мнозина публично известни българи, които милеят да видят истинско единение в страната, а не разделение на нацията по всякакъв признак. На страниците на новото издание за значението на единението свои мисли споделят акад. Стефан Воденичаров, акад. Георги Марков, професор Нако Стефанов, проф. Трендафил Митев, член. Кор. на БАН Иван Гранитски, редица видни представители на изкуството и културата. Единението подкрепят и духовници – Йеромонах Йоан, председателят на Висшия духовен мюсюлмански съвет проф. Недим Генджев, духовният пастир на арменската общност протойерей Кусан Хадавян. „Бих искал да благословя това начинание – издаването на в. „Единение“, казва йеромонах Йоан.

Вестникът, който отваря страниците си за съмишлениците на НИ „Единение“ и хората с чувство за отговорност пред Отечеството, ще бъде разпращан до депутатите в парламента, до министерствата, общините и медиите. Целта е държавните институции на централно и местно равнище да проявят по-голяма чуваемост за предлаганите експертни решения и становища на Сдружението и по този начин се формират и рационални решения за преодоляване на съществуващите трудности и проблеми в обществения ни и икономически живот.

представяне на вестник „Единение“В присъствието на широк кръг учени и общественици, включително и представители на медиите, акад. Воденичаров напомни, че НИ „Единение” вече разполага с много компетентни публикации с анализи и предложения на водещи български учени за изход от критичното състояние в различните области. Издадени са и четири книги, а до края на годината предстои още активност в това направление, включително анализ за обстановката в сектора на националната сигурност. Той призова да се набележат мерки за запознаване на обществеността с тези и други материали на НИ „Единение“ чрез обсъждания и дискусии, на които да бъдат канени и представители на държавната администрация и профсъюзите. Това е главната задача на Сдружение „Инициатива Единение“, подчерта акад. Воденичаров.

НИ „Единение“ обединява академици, широк кръг интелектуалци и други представители от широката палитра на обществото. И независимо от своите специфични интереси и политически пристрастия, привързаните към идеите на Сдружението личности са обединени от общата си загриженост за състоянието в страната и демонстрират готовност да съдействат с експертиза за решаването на натрупалите се проблеми.

Разтревожени от липсата на чуваемост на управляващите, от хаоса и функционалните и структурните проблеми, академици започнаха да издават трудове, в които анализират тези проблеми и правят предложения за ефективното им решаване, посочи член. кор. на БАН Иван Гранитски. Академиците Атанас Атанасов, Лъчезар Трайков и други автори на публикации на НИ „Единение“ говориха за тревожното състояние в селското стопанство и медицината, горите на България, проблемите на общините, националната сигурност и други проблеми.

Прочетете първия брой на вестник „Единение“ и в PDF формат.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми