Васил Велев„За индустрията въпросът дали идва криза не стои – всъщност кризата дойде“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. „За юни статистиката отчете спад на износа с 6,4%. Общият показател на бизнес климата намалява с 3,1% спрямо нивото от юли, като понижение на показателите се регистрира във всички основни сектори – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги съобщи неотдавна Националният статистически институт. За пръв път от много време несигурността изпреварва проблема с човешките ресурси“, посочи Велев.

„И в машиностроенето, и в електротехниката, и в текстила и облеклата, в производството на мебели, на метали имаме спад в продажбите и то от месеци. Очакваме за цялото трето тримесечие спад на индустриалното производство в страната“, добави още Велев. Според него в тази кризисна ситуация има два начина на поведение – да се правим, че нищо не се случва, за да не се свива допълнително потреблението и оттам да не се усилва допълнително кризата. А другият е да се каже честно на хората да бъдат по-разумни.

Запитан дали ще се стигне до рецесия в България, Васил Велев отговори: „Когато индустрията тръгне надолу, икономиката е инертна, процесите се развиват бавно, но посоката е тази“.

След големия харч за изтребители може да се окаже в един момент, че валутният механизъм на ЕС ERM II ще се отдалечи поради голям дефицит, ако не се вземат своевременно мерки, изказа мнение председателят на АИКБ. Той съобщи, че от МТСП е поискана подкрепа за експортно ориентираните компании, при които има проблем.

Време е да се действа, няма какво да чакаме, категоричен е Велев. По думите му очакваната помощ от държавата е за десетки хиляди работни места: „Не са огромни средства и те безалтернативно трябва да се намерят. Не трябва да допускаме грешката от миналата криза, когато не подкрепихме предприятията. Надяваме се тази да не е нито толкова дълбока, нито толкова дълга – няма такива предпоставки“.

Министърът на икономиката Емил Караниколов обаче отрече икономиката ни да е изправена пред криза. Той се позова на статистика, според която за първата половина на годината износът на страната е в размер на 27 млрд. лв. и обяви, че заедно с бизнеса правителството ще търси решения на проблемите в контекста на заплахата от нова световна криза: „Не може да не отчетем, че на световен мащаб има икономическо забавяне на ръста. Има различни търговски отношения между големите сили и те наистина влияят, но към момента нямам информация това да се случва към България“, заяви Караниколов и увери, че заедно с работодателите ще бъдат търсени решения на проблемите.

Явно сложността на икономическата конюнктура в България и по света предизвиква у нас различни мнения по състоянието и заплахите за икономиката ни. Но в случая важното е да се търси сътрудничеството между правителството и бизнеса за набелязване на мерки за неутрализирането на отрицателните последици от евентуалната рецесия. Хубаво е, че властите обещават сътрудничество в това отношение с бизнеса. За ефикасността на такова полезно сътрудничество биха могли много да допринесат и икономическите експерти на Национална инициатива ЕДИНЕНИЕ.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми