Варна е най-добрият град за живеене в БългарияМорската ни столица Варна изпреварва реалната ни столица София в една от световните класации за качество на живот, която се обновява два пъти в годината. Става въпрос за класацията на сайта Numbeo, в която влизат над 200 градове и която се изготвя на база 9 критерия от потребителите на сайта. Оказва се, че Варна е на 142-во място от 226 градове в последното засега издание на класацията – точно след Ню Йорк. За сравнение София се класира 18 места по-назад – чак на 160-то място, пише в. „24 часа“.

И макар София да е зад Варна, всъщност столицата ни е пред градове-емблеми на човешката цивилизация като например Рим, Лондон, Париж, Москва, както и пред столиците на няколко балкански и източноевропейски държави – Атина, която е едно място по-назад, Букурещ, Белград, Будапеща. София получава добри оценки по отношение на трафика и малкия престой в задръствания в сравнение с други големи световни градове, което едва ли се покрива с мнението на много живущи в столицата. Оказва се и, че за качеството на здравеопазването, степента на сигурността, цените на имотите, финансовия стандарт на стоките и услугите оценките също са добри, като по тези критерии София стига дори до 25-то – 30-то място. Но оценката за чистотата на въздуха е много лоша и това най-вече допринася за цялостното класиране. Именно в чистотата на въздуха Варна е по-напред, което определя и победата ѝ над София в класацията. Иначе по другите основни критерии нещата са доста сравними. Пловдив, който до миналата година също присъстваше в тази класация, този път е изпаднал от нея.

В първата десетка на класацията присъстват само австралийски, американски и швейцарски градове. На първо място е столицата на Австралия Канбера, а в топ 10 са още Аделаида, Брисбън, новозеландската столица Уелингтън, също така Цюрих и Айндховен. Всички те имат равни на София или дори по-лоши резултати по критерия престой в задръствания, но по всички останали имат много по-високи оценки. Освен Айндховен другите европейски градове на челни места са Копенхаген и Виена. Иначе най-скъп град за живеене в света продължава да е Ню Йорк, следван от Токио и Лондон.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми