Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев каза, че промените в македонската конституция заради Договора от Преспа ще станат готови за по-малко от 15 дни, съобщава агенция МИА, цитирана от Агенция „Фокус“. Заев е обещал по време на обществен дебат на македонските депутати бърза процедура и готово предложение какво да се промени, което да бъде обсъдено в парламента.

„Вярвам, че можем да направим това за 15 дни и колкото е възможно да съкратим процедурата. Вярвам, че е възможно да хармонизираме усилията си. Колкото повече напредваме, толкова по-ясно ще ни става, че няма нищо „скрито-покрито“ в тези поправки. Те ще ни обединят и ще гарантират бъдещето на страната ни“, обясни македонският премиер. Попитан дали исканията на опозиционните депутати, гласували за промените, са приемливи, Заев е отговорил, че много внимателно се е запознал с четирите им предложения. „Едното е да се потвърди македонската идентичност, второто е свързано с практическото приложение, което вече е включено в споразумението. Аз съм убеден, че те искат ясно формулиране на връзката между членството ни и вътрешната употреба, т.е. допълнителна уговорка, че пълната употреба на името вътре в Македония ще започне, когато страната стане пълноправен член на ЕС“, коментира Заев.

Според него третото искане е свързано с предпазни мерки в случай, че Гърция не успее да ратифицира Договора от Преспа или ако създаде препятствия за евроинтеграцията на Македония. И накрая, депутатите от опозицията, които са гласували за промените в конституцията, потвърждават и желание да се подобрят отношенията помежду им. „Вярвам, че техният брой ще е много по-голям. Не казвам това случайно, защото много повече парламентаристи ще се присъединят към тази идея. Отново отправям послание за инклузивност, а това е процес, който надхвърля нашата партийна принадлежност. Нека да седнем заедно, да дефинираме конституционалните промени и да гарантираме сигурността, стабилността и икономическото развитие на нашата Македония“, обобщи Заев.

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми