бързи кредитиНад 3 000 жалби срещу фирмите за бързи кредити е получила за три години омбудсманът Мая Манолова. При тези фирми няма ефективен контрол от държавата, смята общественият защитник. Според сигналите до Манолова, има неравноправни клаузи в договорите за бързи кредити, с които пряко се нарушават правата на потребителите.

Oмбудсманът поиска законодателни промени, които да ограничат таксите, дължимите суми да не се променят едностранно от фирмите и да не се изискват банкова гаранция или поръчител. Манолова настоя и да бъде приет Закон за частния фалит.

„България е в топ 5 по лоши кредити в европейските страни. Изискванията, които представят пред клиентите си фирмите за бързи кредити, са трудно изпълними или неизпълними, отбеляза БНР в предаването си „12+3”.

Масовите оплаквания на граждани срещу фирмите за бързи кредити са показателни, че в тази област от финансовата система в страната трябва да се засили държавният контрол, за да се спре диктатът на частните фирми в стремежът им за максимални печалби, така че да не се нарушават правата на потребителите. Зачестилите обществени реакции срещу спекулациите със заемите са и положителен сигнал, че хората, прибегнали до крайната мярка за финансиране, са готови да защитават своите законни права. Не е ли това своеобразна форма на ЕДИНЕНИЕ срещу недоимъка и използването му от алчни представители на този разрастващ се „бизнес”?

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми