бургерБългарчетата заемат пето място по затлъстяване в Европа, показват данните на Световната здравна организация (СЗО). 1/3 от децата под 18 г. са с наднормено тегло. СЗО напомня, че храненето на подрастващите трябва да бъде подпомогнато.

Всяка година държавата отделя средства за безплатни закуски. Наредбите на здравното министерство задължават директорите на училищата да предлагат разнообразно хранене на децата. Според някои директори обаче средствата са твърде малко, за да може безплатните закуски да бъдат и здравословни. На същото мнение са и специалистите, които са притеснени за качеството на храната, консумирана от децата.

Най-сериозен проблем се оказва тестото. На учениците се дават сандвичи или кифли. Млечните продукти пък често са със съмнително съдържание и не е ясно дали са от истинско мляко. Проблем е и малката сума, която се предоставя на имащите право на безплатна закуска деца. Едва 0.58 лв. е цената с ДДС, която се полага за тези закуски на ден на дете. Трудно може да се предложи качествена храна за тези стотинки, освен кифла, баничка или нещо друго тестено. За четвърт милион български деца, които се очаква да бъдат с наднормено тегло след 6 години, СЗО има и по-лоша прогноза – 10 000 от тях ще са в преддиабетно или диабетно състояние.

Според миналогодишно проучване на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, България е сред страните с често срещано наднормено тегло в детска възраст. Световната здравна организация пък признава затлъстяването като заболяване, водещо до над 195 усложнения, сред които хипертония и диабет. Изследването показва, че средно 30 процента от момичетата и 13 процента от момчетата у нас са със затлъстяване. Европейските данни сочат, че заедно с Гърция, Чехия и Великобритания, България е сред страните с най-често срещано наднормено тегло при децата. Освен неправилното хранене, едно българско дете прекарва 26 часа на седмица пред компютъра, а едно холандско – едва 14. За спорт изобщо да не говорим, защото и там данните не са в наша полза.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми