Максим МинчевЗавършилата 15-та Световна среща на българските медии, която се състоя в албанската столица Тирана, отново постави на дневен ред актуални ключови въпроси за българската диаспора, както и за единението на българската нация. Генералният директор на БТА Максим Минчев благодари на участниците в дискусиите и заяви, че проектът за тези традиционни и широко популярни прояви е жизненоважен и ще продължи и занапред.

В над 40 държави от Европа, Северна и Южна Америка се списват и поддържат вестници, списания и уеб–сайтове, обслужващи нашите сънародници в чужбина. Техни представители, заедно с журналисти и други представители от страната, дискутираха в Тирана теми от взаимен интерес по време на уникалната по своята същност среща, организирана от Българската телеграфна агенция. Подобряването на представата за България по света, запазването на българския език и култура, на чувството за национална принадлежност, са само част от мисията на българските медии, чиято насоченост са българите в чужбина.

Изтъкнатият ни писател и общественик акад. Антон Дончев коментира, че е важна културата на общността, а литературоведът проф. Михаил Неделчев го допълни, че е необходима промяна в приоритетите на нацията. Той посочи, че вероятно новата национална задача на България е всички ние, българите – разпръснатите по света, и тези в България, да чувстваме връзката помежду си, да бъдем заедно, т.е. българската национална общност да бъде възстановена във всичките й възможни граници.

Депутатът от управляващото мнозинство Тома Биков, който е и член на Комисията по културата и медиите в Народното събрание, подчерта, че българското културно пространство, но не само в границите на България, трябва да бъде единно. „То трябва да бъде единно, особено по съществени въпроси, като българското образование, защото част от българите биха могли да се завърнат в родината”, каза Биков.

Поставянето на задачата за единение на българите в страната и живеещите в чужбина е особено важен елемент от усилията на Национална инициатива Единение. Чрез своя експертен екип Сдружението не веднъж е откроявало смисъла от обединението на всички представители на нацията около няколко жизненоважни национални цели и приоритети. Това е особено важно поради обстоятелството, че нашите сънародници в чужбина стават все повече, а българите в страната намаляват поради демографската криза. Ето защо превърналите се в добра традиция световни срещи на българските медии, организирани от БТА, са отличен принос за полезно взаимодействие и единение на българите по света.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми