eurostatБългария е страната в ЕС с най-голяма разлика между доходите на най-бедните и най-богатите, съобщи Евростат. У нас най-богатите 20% от населението получават 7,66 пъти повече от най-бедните 20%, сочат данните за 2018г. Година по-рано разликата е била 8,2 пъти. Начинът, по който доходите и богатството са разпределени в обществото, определя степента, с която хората имат равен достъп до стоките и услугите, произведени в рамките на националната икономика, обяснява Евростат.

Сред страните от ЕС Чехия и Словения са с най-малко неравенство – съответно 3,3 и 3,4 пъти разлика в доходите на най-богатите и най-бедните. В ЕС има още четири държави, в които коефициентът на неравенството е под 4. Това са Словакия (3,5 пъти разлика в доходите, като последните данни за страната са за 2017г.), Финландия (3,6 пъти), Белгия (3,78) и Холандия (3,99). След България, където неравенството е най-голямо, са Литва (7,3 пъти по данни от 2017г.), Румъния (7,2), Латвия (6,8) и Испания (6,3).

Публикуваните от Евростат данни съвпадна с едно неотдавнашно изследване на КНСБ, според което 2,1 милиона българи живеят на прага на бедността. Относително най-добре с доходите са работещите в София, които са 33 процента от работната сила в страната. Най-зле по този показател са хората от Благоевград, Кюстендил, Видин и Хасково.

ЕДИНЕНИЕ призовава за равномерно развитие на регионите и стимулиране на малкия и средния бизнес, което би допринесло за увеличаване на заетостта и повишаване на доходите. Колко трудно им е на българите може да се види от статистиката за отдиха през лятото. Заради недостига на средства едва един от трима души може да си позволи едноседмична почивка. По телевизиите това лято върви реклама на банки, които предлагат кредит за почивка. Разбираемо е защо. Такава реклама не може да се види по телевизиите на нито една друга страна в ЕС. Тъжно… но факт. Който преследва живота на голяма част от нашенци през целия злополучен преход.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми