Президентът Румен Радев разговаря с Денис МантуровПрезидентът Румен Радев разговаря с Денис Мантуров – министър на промишлеността и търговията на Руската федерация, който е и съпредседател на Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Това стана след състоялото се 17-ото заседание на междуправителствената комисия. Българският държавен глава и министър Мантуров изразиха надежда, че успешните резултати от заседанието ще имат положително влияние върху двустранните икономически отношения.

На срещата беше обсъдено сътрудничеството в сферата на икономиката, енергетиката, търговията и туризма. Президентът посочи, че през последните две години срещите на високо политическо ниво са ясен сигнал, че застоят в двустранните отношения между България и Русия е преодолян. Знак за това е и подписването на договора за разширението на газопреносната мрежа от турско-българската до българо-сръбската граница, който касае реализацията на газопровода „Турски поток“ на българска територия. Президентът изтъкна важността енергийните проекти да се реализират на прагматична и взаимноизгодна основа.

Денис Мантуров се срещна също с премиера Бойко Борисов, енергийния министър Теменужка Петкова и посланика на кралство Саудитска Арабия Масфер Бил Абдулрах, като заедно подписаха договора между „Булгартрансгаз“ и обединение Консорциум „Аркад“. България започва да строи газопровода „Балкански поток“ с руско участие, съобщи Борисов след преговорите с руския министър на промишлеността и търговията. В коментар за отношенията между България и Русия Борисов заяви, че те са прагматични, точни и се основават на взаимната изгода. „Нито за момент не е стояло на вниманието да си разваляме отношенията с Русия, няма такова нещо и от обратната страна”, обяви Борисов.

След срещите на руския министър Денис Мантуров с президента Радев и премиера Борисов експерти отбелязаха, че се възобновява пълноценното сътрудничество между Москва и София след шумния шпионски скандал, в който бе замесен лидерът на движение „Русофили“ и бивш депутат в парламента Николай Малинов. Последните важни събития в енергийната област показаха, че партньорските връзки между България и Русия в тази и другите области са по-важни от скандалните прояви в последно време, защото са взаимноизгодни и важни не само за двете страни, но и за региона. За да се реализират проектите за „Турски поток“ и за да не се пречи на възобновяването на проекта за АЕЦ „Беляне“ очевидно не трябва да се допуска политически и идеологически фактори да се намесват в бизнеса, смятат анализатори на НИ „ЕДИНЕНИЕ“ и посочват, че именно това е пътят за успешно и взаимноизгодно сътрудничество в двустранните отношения с Русия и страните от региона.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми