Борисов и Медведев„Винаги съм говорил, че Черно море трябва да остане зона за търговия, туризъм, фериботи, платноходи, газопроводи – зона за мир“. С тези думи премиерът Бойко Борисов се здрависа с руския си колега Дмитрий Медведев преди срещата им в рамките на Първия каспийски икономически форум в Туркменистан. Борисов е изтъкнал пред Медведев интереса на България да води равнопоставен и взаимноизгоден двустранен политически диалог с Русия.

„Ние се ръководим от своите национални интереси и същевременно се придържаме към общата политика на държавите членки на ЕС и НАТО“, уточнил българският премиер. Той подчертал желанието да развиваме сътрудничеството с Русия по приоритетните за България въпроси в икономиката, енергетиката, туризма, транспорта, образованието, науката и културата, социалната политика.

Според правителствената информационна служба енергийната тема е била сред акцентите на разговора. Борисов е отбелязал, че България води политика, която е насочена към гарантирането на енергийната сигурност, както за страната ни, така и за ЕС. Той подчертал, че диверсификацията е важен елемент за гарантирането на сигурността на газовите доставки в ЕС, а България работи активно по проектите за газови връзки със съседните страни. Борисов е казал, че българското правителство работи сериозно за реализиране на проекта за газоразпределителния център „Балкан“.

На срещата между Борисов и Медведев е била обсъдена и възможността за реализация на АЕЦ „Белене“ при поставените от българската страна условия. Срокът за подаване на заявки за участие в предстоящата процедура за избор на стратегически инвеститор по проекта е 19 август.

Борисов подчертал, че в региона ще възникне необходимост от производствени мощности, които да генерират чиста електроенергия на достъпни цени. Затова АЕЦ „Белене“ може да се превърне именно в такъв електроизточник за региона.

Ден преди срещата с Медведев българският премиер разговаря с ръководителите на Туркменистан за възможността туркменски газ да се доставя за България през Русия. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че доставките на природен газ от Туркменистан за България са отдавна на дневен ред между правителствата на двете страни. През суапови сделки с Турменистан страната ни може да диверсифицира доставките на природен газ, посочи тя.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми