През изтичащата поредна лятна седмица в страната се случиха не малко събития в политическата, икономическата и социалната област. Данните от една поразяваща съзнанието статистика обаче, макар и за изминал период, често са по-значими за хората и обществото от актуалните новини, интригите в политиката и другите крамоли в държавата. И точно през лятото, когато произшествията по пътищата по правило се увеличават и броят на загиналите и ранените граждани е по-голям в сравнение с другите сезони, Евростат постави България на първо място по смъртни случаи в пътнотранспортни произшествия. Изнесените факти са за 2016 г., но едва ли през 2019-та ситуацията се е подобрила. Цитираните в проучването фатални случаи са общо 64 на 1 милион души население. При това статистиката показва, че подобен тип произшествия у нас са три пъти повече спрямо средното ниво за ЕС.

Делът е почти шест пъти по-голям от страната с най-нисък показател – Малта, където загиналите в автопроизшествия през 2016 г. са само 11 на 1 млн. жители. Средният дял за ЕС е 23 фатални случая. Пътищата в две области в България пък попадат сред петте най-смъртоносни в ЕС. По данни на европейската статистическа агенция през 2016 г. в Северозападна България на 1 млн. жители са станали 153 катастрофи с фатален край. Така регионът се нарежда на първо място по този показател в европейското обединение.

Тази поредна черна статистика за драматичното състояние с пътните произшествия у нас съвпадна с изнесени от КАТ данни, че за първите седем месеца на 2019 г. службата за контрол на движението по пътищата е издала общо 950 370 акта, фиша и електронни фиша за нарушения по пътищата. Най-често катастрофите стават поради превишена скорост и неправилно изпреварване, употреба на алкохол и дрога. Много рисково също е да се говори по смартфоните по време на движение, коментира комисар Росен Рапчев и напомня, че например в Ню Йорк е наложена строга забрана за тази практика.

Движейки се по пътищата, ние носим отговорност не само за своя живот, но и за живота на другите участници в движението и за пешеходците. Затова е ясно, че трябва да сме съзнателни, да уважаваме другите хора в колите по пътя и пешеходците, да сме трезви, да не избиваме комплекси, когато сме зад волана, да сме спокойни и разумни. Глобите на КАТ все повече се увеличават, като в някои случаи стигат до стотици левове, отнемане на книжка или на много контролни точки. Но както личи от броя на произшествията и първото място на България в класацията на ЕС за най-много смъртни случаи при автомобилни катастрофи, само тези санкции не решават проблема, към който трябва да се подхожда комплексно. По него е необходимо да се говори в семейството, в училището, в медиите. И не само това. Държавата непрекъснато „актуализира“ вземанията и данъците за автомобилите, расте цената на винетките и застраховката гражданска отговорност, без обаче гражданите да получават насреща адекватни услуги. А българинът, както и другите граждани от Евросъюза иска, когато дава, да получи също и адекватно съдействие насреща. Време е да попитаме – случва ли се това?

Статистиката на КАТ сочи, че повечето катастрофи стават не по магистралите, а на второстепенни и пътища от по-долни категории. По тях нещо тук-там се прави, повече се кърпи, усвояват се средства, според терминологията в държавната администрация. Намесват се и лобистки, местни и други интереси за изпълнение на проектите. В крайна сметка все още сме много далеч от преобразяването на остарялата и на много места негодна пътна мрежа на страната. А лошите пътища, наред със слабата дисциплина и уменията на водачите, са предпоставка за повече произшествия, показва статистиката. Така че освен хвалби за магистралните направления, политиците и експертите трябва да обърнат сериозно внимание и на вътрешната пътна инфраструктура в страната. Защото и тя е много важна част от своеобразната „кръвоносна система“ на България, която може да даде живот и поминък на много хора в слаборазвитите и дори обезлюдени части на Отечеството. Да не говорим и за откриващите се по този начин допълнителни възможности за стопанско развитие, включително и с чуждестранни инвестиции, но и за тласък за селския туризъм, производството на хранителни продукти с висока екологична стойност и животновъдството.

Дори за непосветените вече е ясно, че държавата прави опити да спре разорителното за обществото ни явление с жертвите на пътя. Също ясно е, че до момента прилаганите мерки не дават очаквания резултат. Доказват го данните за загиналите при катастрофи. Явно недостатъчен до този момент е и прилаганият монетарен подход, стремително нарастващите такси, данъци и застраховки, по-високите глоби, мерките срещу по-старите автомобили, предвижданите санкции срещу ремонтите на улицата и т.н. Ето защо се налага виждането за КОМПЛЕКСЕН ПОДХОД. И той е свързан с насочването на усилията към повишаването на жизнения стандарт на българина. Как да се случи това? Ето въпроса, на който все не намираме отговор. А той, вероятно, се крие и в прокламираната системно от Национална инициатива „Единение“ визия за необходимостта от обединение на нацията около национални цели и приоритети. Едва тогава, както е записано в посланието на този сайт до всички граждани и симпатизанти на Сдружението: „САМО ЗАЕДНО ЩЕ УСПЕЕМ!“.

ЛМ

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми