EurostatРумъния и България са двете страни от ЕС, в които най-много бебета до една година са починали през 2018 г., сочат данни на Евростат. В Румъния има 6 смъртни случая на 1000 живородени деца, а в България – 5.8. Общо за ЕС през 2018 г. около 14 600 деца са починали, преди да станат на година. Това се равнява на 3.4 смъртни случая на 1000 живородени деца. Над средното ниво е смъртността в 12 от страните от Евросъюза.

Освен първите Румъния, България и Малта, с коефициент над 3.4 в низходящ ред са и Словакия, Люксембург, Хърватия, Белгия, Франция, Полша, Дания, Гърция и Нидерландия. С най-ниска детска смъртност са Естония (1.6) и Словения (1.7). За 10 години – от 2008 г. до 2018 г., коефициентът на детската смъртност в ЕС е спаднал от 4.2 до 3.4, посочват от Евростат. В сравнение с преди 20 години смъртността на бебетата е намаляла почти наполовина (6.6 смъртни случая на 1000 през 1998 г.).

Неотдавна изследването „Бъдеще за децата на света“, направено от комисия от над 40 експерти от цял свят, събрани от Световната здравна организация (СЗО), УНИЦЕФ и авторитетното медицинско списание „Ланцет“, показа, че в ЕС само Румъния е с по-лоши условия за отглеждане на деца от България. При това печалната констатация ни споходи след шокиращата вест от преди дни, че България е страната с най-висока в света смъртност сред населението. Оповестените данни са на Световната здравна организация, на която не може да не се вярва. А те показват, че коефициентът на смъртността в страната ни е 15.433 ‰. Според СЗО причините са същите като тези в другите европейски страни, включително заболявания на сърдечносъдовата система, неинфекциозни заболявания (болести на кръвоносната, храносмилателната или дихателната система) и ракови заболявания.

Високата детска смъртност сред децата и възрастните е много сериозен проблем, който е един от факторите за демографската трагедия в България, която неумолимо тласка страната към обезлюдяване и промяна на етническото съотношение. Поради отрицателния прираст и засилващото се намаляване на населението, сочат прогнози, след 30 години ще се стопим с още два милиона, след като в началото на прехода преди три десетилетия бяхме достигнали почти девет милиона. Ще отрече ли някой, че това е не само демографска трагедия, а и национална катастрофа и път към заличаване на българската нация.

Демографската криза е сериозно зло, срещу което никой не предприема мерки, подчерта неотдавна в интервю пред вестник „Банкер“ основателят на Национално сдружение „Единение“ академик Стефан Воденичаров. И наистина три десетилетия сменящите се във властта правителства не предприеха решителни стъпки срещу тази трагедия, а се ограничаваха само с общи популистки приказки. И досега няма цялостна програма за стимулиране на раждаемостта чрез подпомагане на младите семейства, значително финансово стимулиране на ражданията на деца, държавни бонуси за майчинството и пр. Тоест, на установена и законово гарантирана система, която сериозно и със съвместните усилия на властите и обществото да спре засилващия се процес на отрицателен прираст и стопяването на нацията с бързи темпове.

Любомир Михайлов

Станете част от бъдещето на България
участвайте в дискусиите на нашия форум, по ключови за страната теми